Ostalo

Upute obiteljskim liječnicima za BAT testiranje

Objavljeno 14.01.2022.

Ministarstvo zdravstva

Ministarstvo zdravstva je obiteljskim liječnicima poslalo detaljne upute za BAT testiranje koje počinje 17. siječnja.
Upute obiteljskim liječnicima za BAT testiranje
 

Upute o brzom antigenskom testu (BAT) su liječnicima obiteljske medicine poslane kao odgovor na pojačano širenje epidemije i porast novozaraženih koji imaju sve veću potrebu za testiranjem.

Rezultate pozitivnog BAT-a obavljenog u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama ili kod ovlaštenih privatnih zdravstvenih radnika te izabranih liječnika obiteljske medicine i pedijatrije, više nije potrebno potvrđivati PCR testom, a rezultate testa potrebno je evidentirati u bazu HZZO-a.

U slučaju negativnog rezultata BAT-a iz HZZO-a se generira EU digitalna potvrda, a kod pozitivnog testa izabrani liječnik svojim pacijentima ne izdaje navedenu potvrdu o pozitivnom BAT-u, već na temelju toga određuje pacijentu izolaciju te po ozdravljenju izdaje potvrdu o preboljenju koja vrijedi isključivo u Hrvatskoj.

U uputama su također navedene preporuke domovima zdravlja za organizaciju testiranja u izoliranim prostorima za uzimanje brisova kako bi se smanjio kontakt s drugim pacijentima te za uzimanje BAT testova u nadležnom županijskom zavodu za javno zdravstvo.

HZZO je u četvrtak donio odluku o načinu plaćanja ovog testiranja izvan maksimalnog iznosa sredstava za provođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka utvrđenog u skladu sa sklopljenim ugovorima o provođenju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.