Ostalo

Novi podaci o učinkovitosti cjepiva

Objavljeno 17.01.2022.

HALMED

Europska agencija za lijekove (EMA) nastavlja s praćenjem novih podataka o učinkovitosti cjepiva protiv bolesti COVID-19, uključujući bolest uzrokovanu varijantom omikron, koja se trenutačno ubrzano širi Europskom unijom (EU).
Novi podaci o učinkovitosti cjepiva
 

Iako se varijanta omikron pokazuje zaraznijom u odnosu na druge varijante virusa SARS-COV-2, ispitivanja iz Južne Afrike, Ujedinjenog Kraljevstva i pojedinih država članica EU ukazuju na manji rizik od hospitalizacije nakon zaraze varijantom omikron.

Na temelju predmetnih ispitivanja, trenutačno se procjenjuje da varijanta omikron predstavlja između trećine i polovine rizika u odnosu na varijantu delta.

Rezultati nedavno objavljenih ispitivanja pokazuju da je učinkovitost cjepiva protiv simptomatske bolesti niža uz omikron nego uz druge varijante te da s vremenom slabi.

Kao rezultat, više cijepljenih osoba će vjerojatno razviti bolest uzrokovanu varijantom omikron.

Međutim, predmetna ispitivanja također pokazuju da cijepljenje i dalje pruža visoku razinu zaštite od teškog oblika bolesti i hospitalizacije povezanih s varijantom omikron.

Najnoviji dokazi, koji uključuju podatke o učinkovitosti cjepiva u općoj primjeni (real-world data), također upućuju na to da su osobe koje su primile booster dozu cjepiva bolje zaštićene od osoba koje su završile primarno cijepljenje a nisu primile booster dozu.

Podaci iz Južne Afrike pokazuju da osobe koje su primile dvije doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 imaju do 70% zaštite od hospitalizacije.

Slični podaci iz Ujedinjenog Kraljevstva pokazuju da, iako zaštita opada nekoliko mjeseci nakon cijepljenja, zaštita od hospitalizacije ponovno raste na 90% nakon primjene booster doze.

EMA će nastaviti s procjenom podataka o učinkovitosti cjepiva i ozbiljnosti bolesti, kao i podataka vezanih uz prisutne varijante i prirodno izlaganje omikronu, kako navedeni podaci budu postajali dostupni.

Ishod ovih procjena može utjecati na buduće strategije cijepljenja koje preporučuju stručnjaci u državama članicama EU/EGP-a.

EMA naglašava da cijepljenje ostaje ključni dio pristupa borbi protiv trenutačne pandemije.

U skladu s preporukama nacionalnih tijela, potrebno je nastaviti s naporima kojima će se osigurati da se što veći broj djelomično cijepljenih i necijepljenih osoba u potpunosti cijepi protiv bolesti COVID-19 te da se ubrza primjena booster doza cjepiva.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.