Ostalo

Uskoro Agencija Europske unije za droge

Objavljeno 17.01.2022.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Europska komisija predlaže reviziju i jačanje mandata Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA), pretvarajući ga u Agenciju Europske unije za droge.
Uskoro Agencija Europske unije za droge
 

Europska komšija izradila je prijedlog koji će se razmatrati od strane Europskog parlamenta i Vijeća o novom mandatu EMCDDA-a.

Predložene izmjene ojačale bi ulogu agencije u identificiranju i rješavanju trenutnih i budućih izazova vezanih uz ilegalne droge u EU.

To uključuje izdavanje upozorenja kada se opasne tvari svjesno prodaju za nedopuštenu uporabu, praćenje ovisnosti o supstancama koje se uzimaju zajedno s nedopuštenim drogama i razvijanje preventivnih kampanja na razini EU.

Agencija EU za droge također bi imala jaču međunarodnu ulogu.

U okviru ovog proširenog mandata, agencija će moći:

Izraditi procjene prijetnji o novim razvojima u vezi s nedopuštenim drogama koje bi mogle negativno utjecati na javno zdravlje, sigurnost i zaštitu, pomažući u povećanju spremnosti EU da reagira na nove prijetnje;
Izdavati upozorenja u slučaju da posebno opasne tvari postanu dostupne na tržištu;
Pratiti i rješavati poliuporabu supstanci, tj. ovisnosti o korištenju drugih supstanci kada je povezana s upotrebom droga, s obzirom na to da je poliuporaba supastanci široko rasprostranjena među konzumentima droga i ima štetan utjecaj na javno zdravlje;
Uspostaviti mrežu forenzičkih i toksikoloških laboratorija, okupljajući nacionalne laboratorije. Mreža će poticati razmjenu informacija o novim razvojima i trendovima te će podržati edukaciju forenzičkih stručnjaka za droge;
Razviti kampanje prevencije i podizanja svijesti na razini EU u vezi s nedopuštenim drogama, dopuštajući agenciji da djeluje na temelju analize koju provodi. Agencija će također moći podržati države članice u pripremi nacionalnih kampanja;
Osigurati istraživanje i podršku ne samo o zdravstvenim pitanjima, već i o tržištima droga i ponudi droga,
Imati jaču međunarodnu ulogu i podržavati vodeću ulogu EU u politici droga na multilateralnoj razini;
Osloniti se na jaču mrežu nacionalnih kontaktnih točaka zaduženih za pružanje relevantnih podataka agenciji.

Nedopuštene droge složeni su sigurnosni i zdravstveni problem koji pogađa milijune ljudi u EU i svijetu. Europsko izvješće o drogama za 2021. procjenjuje da je 83 milijuna odraslih osoba u EU (tj. 28,9% odrasle populacije) barem jednom tijekom života upotrijebilo nedopuštene droge. U 2019. godini u EU se dogodilo najmanje 5150 smrtnih slučajeva od predoziranja, sa stalnim porastom svake godine od 2012. Istodobno, količine kokaina i heroina koje se unose u EU su na najvišoj razini ikada, a proizvodnja droga, posebno sintetičkih (amfetamina i ecstasyja), odvija se unutar EU i za domaću potrošnju i za izvoz. Tržište droge procjenjuje se na minimalnu maloprodajnu vrijednost od 30 milijardi eura godišnje te ostaje najveće kriminalno tržište u EU i glavni izvor prihoda za organizirane kriminalne skupine.

Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) vodeće je tijelo za nedopuštene droge u EU. Pruža neovisne, pouzdane, znanstvene dokaze i analize o nedopuštenim drogama, ovisnosti o drogama i njihovim posljedicama, što podupire donošenje politika o kontroli droga na razini EU-a temeljene na dokazima, pridonoseći zaštiti svih onih koji žive u Europi od šteta povezanih s drogama.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.