Ostalo

U Hrvatskoj potvrđeno 270 slučajeva gripe

Objavljeno 20.01.2022.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U Referentnom laboratoriju za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) je do sada potvrđeno 270 slučajeva gripe.
U Hrvatskoj potvrđeno 270 slučajeva gripe
 

U 260 uzoraka je potvrđen virus gripe A, a u deset uzoraka virus gripe B.

U subtipiziranim uzorcima gripe A prevladava virus gripe A/H3N2 (221 uzorak), dok je podtip A/H1N1 nađen u šest uzoraka.

Za razliku od prošle sezone, kada nije zabilježen niti jedan laboratorijski potvrđen slučaj gripe, u ovoj sezoni virus gripe je u cirkulaciji pa se sljedećih tjedana može očekivati porast broja oboljelih.

Ove godine nabavljeno je 600000 doza cjepiva za osobe s povećanim rizikom od teških oblika gripe i njezinih komplikacija.

S obzirom da se cijepljenje protiv gripe provodi tijekom cijele sezone, podaci o broju cijepljenih osoba dostavljaju se po njezinu završetku, kažu u HZJZ-u.

HZJZ je za ovu sezonu naručio četverovalentno inaktivirano cjepivo koje je, kao i dosadašnjih godina, besplatno za osobe s povećanim rizikom od teškog oblika gripe i njezinih komplikacija.

Sastav ovogodišnjeg cjepiva sukladan je preporuci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), a temelji se na rezultatima kontinuiranog praćenja genskih i antigenskih osobina cirkulirajućih virusa gripe u prethodnoj sezoni.

U cjepivu za sezonu 2021./2022. sadržani su cjepni sojevi - A/H1N1, A/H3N2, B/Victoria i B/Yamagata.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.