Ostalo

Međunarodni dan multiplog mijeloma

Objavljeno 31.03.2022.

MijelomCRO

Posljednjeg četvrtka u ožujku obilježava se Međunarodni dan multiplog mijeloma.
Međunarodni dan multiplog mijeloma
 

Kako bi pažnju usmjerili na važnost rane dijagnoze gradovi diljem Hrvatske će u četvrtak 31. zasjati u bordo boji koja simbolizira borbu protiv "neobične bolesti običnih simptoma".

Ovogodišnji fokus Međunarodnog dana multiplog mijeloma je na važnosti ranog prepoznavanja i rane dijagnoze ove bolesti te ulozi svakog od dionika u procesu liječenja - od dijagnostičkog procesa, do podrške obitelji i poslodavca.

Svjetska iskustva pokazuju da su ishodi liječenja 50% uspješniji ako se dijagnoza postavi na vrijeme.

S ovom teškom i neizlječivom bolesti, koja je uz leukemiju i limfom najčešći oblik raka krvi, u Hrvatskoj se bori preko 1300 osoba, uglavnom starije životne dobi.

Najmlađoj osobi u Hrvatskoj ta bolest dijagnosticirana je u dobi od 24 godine.

Važnu ulogu u ranom prepoznavanju bolesti imaju liječnici obiteljske medicine kojima se pacijenti najčešće obrate za pomoć pri pojavi prvih simptoma.

Simptome se često ne prepoznaje u ranoj fazi jer često podsjećaju na mnoge druge bolesti.

Najčešći simptomi multiplog mijeloma su oštećenja bubrega, anemija, povišen kalcij koji uzrokuje zbunjenost, mučnine i povraćanje te bolovi u kostima i frakture.

Udruga MijelomCRO je u suradnji s liječnicima izradila "RAKK - Putokaz za ranu dijagnozu multiplog mijeloma", sa smjernicama za pomoć u dijagnozi s naglaskom na četiri ključne značajke važne za rano prepoznavanje bolesti.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.