Treća dob

Još 42 gena povezana s Alzheimerovom bolešću

Objavljeno 12.04.2022.

CNN

Velški znanstvenici s Cardiff University su identificirali još 42 gena povezana s razvojem Alzheimerove bolesti.
Još 42 gena povezana s Alzheimerovom bolešću
 

Novi nalazi su rezultati 30-godišnjeg rada, a objavio ih je znanstveni časopis Nature Genetics.

Sudjelovalo je oko 111000 osoba s klinički dijagnosticiranom Alzheimerovom bolešću i 678000 zdravih ispitanika iz kontrolne skupine.

Čimbenici poput pušenja, manjka tjelovježbe ili nezdrave prehrane mogu utjecati na izglede za pojavu Alzheimerove bolesti, no 60-80% ukupnog rizika je genetski uvjetovano.

Geni identificirani u novoj studiji će unaprijediti razumijevanje progresije Alzheimerove bolesti i procesa nakupljanja beta amiloidnih i tau proteina u mozgu.

Neki od gena koji su bili predmet novog istraživanja sudjeluju u regulaciji reakcija između proteina uključenih u upalne procese te bi mogli razjasniti utjecaj imunosnog sustava na oštećenja stanica mozga.

Znanstvenici vjeruju kako će novi podaci dovesti do ubrzanja razvoja novih terapija za ovaj oblik demencije.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.