Ostalo

Međunarodni dan obitelji, 15.5.

Objavljeno 14.05.2022.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća Ujedinjeni narodi su počeli posvećivati posebnu pozornost pitanjima vezanima za obitelj.
Međunarodni dan obitelji, 15.5.
 

Nakon brojnih rezolucija Ekonomskog i socijalnog vijeća i u koordinaciji s ostalim međunarodnim organizacijama, Opća skupština Ujedinjenih naroda je 1990. godinu proglasila Međunarodnom godinom obitelji, a od 1993. g. se 15. svibnja svake godine obilježava kao Međunarodni dan obitelji.

Ovaj dan pruža priliku za promicanje svijesti o pitanjima koja se odnose na obitelj i proširivanje znanja o društvenim, ekonomskim i demografskim procesima koji utječu na obitelji.

25. rujna 2015. g. su 193 države članice Ujedinjenih naroda jednoglasno usvojile Ciljeve održivog razvoja.

Politike i programi usmjereni na obitelj su od vitalnog značaja za postizanje mnogih od ovih ciljeva.

Cilj ovogodišnje teme, "Obitelji i urbanizacija" je promicanje svijesti o važnosti održivih urbanih politika prilagođenih obitelji.

Urbanizacija je jedan od najvažnijih megatrendova koji oblikuju naš svijet te život i svakodnevicu obitelji diljem svijeta.

Održiva urbanizacija povezana je s postizanjem nekoliko ciljeva održivog razvoja, kao što su iskorjenjivanje siromaštva, zdrav život i blagostanje, sigurnost i uključivost u gradovima i ostalim naseljima te smanjenje nejednakosti.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.