Ostalo

Započela je sezona aktivnosti komaraca

Objavljeno 23.05.2022.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

U dolazećim danima tijekom sumraka sve više ćemo susretati poplavne vrste komaraca.
Započela je sezona aktivnosti komaraca
 

Razvijaju se u prirodnim staništima (leglima). Prirodna legla su raznolika, aktivna uglavnom u proljeće, a to su: poplavne površine, kanali s vodom, udubine tla u šumama, lokve nastale nakon kiše, stajaćice bez prirodnih neprijatelja ličinki komaraca, voda u dupljama drveća, mirni dijelovi tekućica. Ako se tijekom ljeta dogodi plavljenje poplavnih površina, one postaju aktivna legla komaraca.

Radi visokih temperatura ovih dana povoljni su uvjeti i za razvoj invazivnog tigrastog komarca te drugih vrsta koje se razvijaju u naseljima, u leglima koja nastaju ljudskom aktivnošću. Tigrasti komarac i druge "urbane" vrste komaraca za svoj razvoj iskorištavaju raznolike nakupine vode: otvorene posude s vodom u dvorištima i vrtovima (kante i bačve), različite predmete u dvorištu i u okolišu u kojima se nakuplja kišnica, gume u koje upada kiša, začepljene slivnike i oluke, vaze na grobljima, vode u pliticama lonaca za cvijeće, nakupine vode na nepropusnim podlogama, odbačen krupni otpad, neodržavana jezerca i fontane te različite slične nakupine vode.

Građani odgovornim ponašanjem mogu značajno utjecati na smanjenje broja komaraca koji se razvijaju u umjetnim leglima i koji im dosađuju. Potrebno je ukloniti vodu koja može postati leglo komaraca.

Kako ukloniti legla komaraca?

Ukloniti nepotrebne predmete i posude u kojima se nakuplja voda: kante, staklenke, igračke, odbačene predmete, automobilske gume te druge vrste posuda.

Redovito (jednom tjedno) isprazniti i isprati stijenke posuda u kojima je voda, npr. kante i bačve u kojima je voda za zalijevanje u vrtovima.

Spremnike za vodu u okućnicama i vrtovima zatvoriti poklopcem, gustom mrežom ili folijom.

U vaze za cvijeće na grobljima staviti pijesak ili zemlju, prirodno cvijeće zamijeniti umjetnim.

Odlagati krupni otpad na za to predviđena mjesta. Predmete odlagati tako da se u njima ne nakuplja voda.

Održavati otvorene bazene, ukrasna jezerca i fontane.

Održavati ispravnim sustave za odvodnju, drenažu i prikupljanje voda (krovni oluci, ulični slivnici, kanalizacija).

Folije (cerade, tende i sl.) postaviti na način da na njima nije moguće zadržavanje vode.

Propisno držati gume u vulkanizerskim dvorištima:

-natkriti prostor na kojem se drže gume

-redovito uklanjati gume koje se ne koriste

-ako su gume nenatkrivene prazniti vodu iz guma, gume slagati u obliku piramide i prekriti ih nepropusnom folijom tako da se na foliji ne zadržava voda.

Održavati septičke jame, držati ih propisno zatvorene.

Uređivati okućnice i vrtove, redovito kositi zelene površine i orezivati živice da se u njima što manje zadržavaju odrasli komarci.

Ako ste pronašli leglo koje ne možete ukloniti (npr. utvrdili ste da je vaša septička jama leglo komaraca), možete u takvo leglo izliti malo mineralnog ulja. Ulje će se razliti u tankom sloju po površini vode i mehaničkim djelovanjem spriječiti ličinkama disanje. Mineralno ulje prodaje se u poljoprivrednim ljekarnama.

Ako vam dosađuju tigrasti komarci, a niste uspjeli pronaći legla komaraca u vašoj okućnici, možete pozvati u pomoć tvrtku zaduženu za suzbijanje komaraca na području vašeg stanovanja i zatražiti pomoć. Tvrtka će obaviti izvid kod vas i vaših susjeda, pokušati pronaći legla komaraca i poduzeti potrebne mjere suzbijanja.

Kako se zaštititi od komaraca?

Koristite repelente - sredstva koja odbijaju komarce. Među djelotvornim aktivnim tvarima u repelentima nalaze se DEET (NN-dietil-metatoluamid, 20-50%) i icaridin. Pridržavajte se uputa za korištenje repelenata.

Pri boravku u području u kojem su komarci brojni, nosite prikladnu odjeću svijetlih boja, dugih rukava i duge hlače.

Zaštitite prozore i vrata mrežama za kukce i zavjesama, postavite mreže iznad kreveta i dječjih kolica.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.