Ostalo

Prva krioablacija tumora u Hrvatskoj

Objavljeno 25.05.2022.

KBC "Sestre milosrdnice"

U KBC "Sestre milosrdnice" je po prvi put u Hrvatskoj izvedena krioablacija (zaleđivanje) tumora - minimalno invazivan intervencijsko-radiološki zahvat za onkološke pacijente.
Prva krioablacija tumora u Hrvatskoj
 

Riječ je o ciljanom uništavanju tumora bez oštećenja okolnog i zdravog tkiva.

Postupak CT vođene krioablacije tumora bubrega je izveo subspecijalist intervencijske radiologije Kliničkog zavoda za dijagnostiku i intervencijsku radiologiju dr. sc. Luka Novosel.

Postupak krioablacije se sastojao od preciznog navođenja iglenih sondi, koje se pomoću CT uređaja postavljaju u tumor, nakon čega je slijedilo stvaranje ledene zone promjera do 5 centimetara, koje su uzrokovale uništenje tumorskih stanica.

Tim je zahvatom pacijentima pošteđen zdravi dio bubrega te je bubreg i sačuvan.

Pacijenti već idući dan nakon tretmana krioablacije mogu biti otpušteni iz bolnice.

Osim tumora na bubregu, tehnika krioablacije će biti primijenjena i u liječenju pacijenata s metastazama na plućima i kostima.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.