Ostalo

U Hrvatskoj puši 38,4% odraslih

Objavljeno 25.05.2022.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

U svijetu danas puši približno 1,3 milijarde ljudi, što čini trećinu svjetskog pučanstva iznad petnaeste godine života.
U Hrvatskoj puši 38,4% odraslih
 

Prema rezultatima istraživanja iz 2019. godine "Uporaba sredstava ovisnosti u općoj populaciji u Republici Hrvatskoj" (istraživanje HZJZ-a i Instituta za društvena istraživanja dr. Ivo Pilar) 38,4% odraslih puši. Najviše pušača je u dobnoj skupini između 25. i 35. godine života (43,6%), dok muškarci nešto češće puše od žena (41,2% naspram 35,7%).

Duhanski dim sadrži 7000 otrova koje dobrovoljno unosimo u svoje tijelo, a 70 njih je kancerogeno. Od toksičnih spojeva, najpoznatiji je nikotin - spoj koji uzrokuje ovisnost. Osim nikotina, značajan sastojak je i katran (oko četrdeset katranskih spojeva) koje oštećuju i uzrokuju rak pluća, ali i brojne druge dišne probleme, amonijak (koristi se kao dezinfekcijsko sredstvo u toaletima), toluen (industrijsko otapalo), ugljični monoksid (otrovni plin), kadmij (meki metal koji se nalazi u baterijama) te arome i aditivi kako bi cigareta bila prihvatljivija.

Kod pušenja postoje trenutni i dugoročni učinci na naš organizam. Kombinacija ovih učinaka može dovesti do vrlo ozbiljnih posljedica. Kada zapalimo cigaretu, organizam se automatski "buni": ubrzava se frekvencija srca, podiže se krvni tlak, uzbunjuje se autonomni živčani sustav, trenutno se "stežu" krvne žile, otežava se disanje, sva tkiva osjećaju manjak kisika i narušava se fiziologija probavnog sustava.

Pušenje uzrokuje rak pluća i bronha, iznimno povećava rizik pojave raka ždrijela i usne šupljine, oštećuje krvne žile i pogoduje pojavi ateroskleroze (suženja krvnih žila zbog stvaranja ateroma - nakupina na unutarnjoj strani stijenke krvnih žila) te tako povećava rizik pojave većine kardiovaskularnih bolesti (infarkt, moždani udar) i sudjeluje u samom mehanizmu nastanka tih bolesti. Znamo da su kardiovaskularne bolesti i karcinomi vodeći uzroci smrtnosti, obolijevanja i invaliditeta.

Osim toga, pušenje uzrokuje kroničnu opstruktivnu bolest pluća, izrazito tešku i dugotrajnu bolest, pogoduje nastanku osteoporoze, impotencije i neplodnosti, pogoduje nastanku bolesti desni i zubnog karijesa, povećava rizik pojave raka bubrega, mokraćnog mjehura i maternice, oštećuje probavni sustav. Pušenje nepovoljno utječe i na kožu - uzrokuje naboranost, suhoću, promjenu boje i preuranjeno starenje kože. Pušenjem se smanjuju osjet okusa i mirisa.

Ovisnost o cigareti vrlo se brzo stvara. Ovisnost se razvija već unutar nekoliko tjedana svakodnevne konzumacije. Kao i većina navika pušenje počinje sporadičnim konzumiranjem, ali sporadično vrlo brzo dovodi do trajnog. Prema tome, zavaravanje je da se nećemo "navući" ako i krenemo s idejom "pušim samo kad izađem s društvom" ili "samo kad smo s prijateljima". Konzumiranje prvih cigareta nije ugodno. Često se javlja mučnina, vrtoglavica, kašalj, tresavica, nemir, tjeskoba, neugodan miris. Pušenje osim fizičke ovisnosti stvara i vrlo jaku psihičku ovisnost.

Pušenje smanjuje osjet okusa, mirisa, a time i uživanje u hrani, odvlači "pažnju" od hrane, ali često služi i za zadovoljenje nekih drugih potreba (emocionalnih, smanjenje napetosti) što često činimo i s hranom. U tom kontekstu pušači možda misle da manje podliježu debljanju, a zapravo su jednu lošu naviku (zadovoljenje emocionalnih drugih potreba kroz hranu) zamijenili još lošijom. Zato se tijekom odvikavanja neke osobe udebljaju, ali pravilnom uspostavom navika pa i učenjem i razlučivanjem svojih potreba, uspostavljanjem ravnoteže u organizmu i tjelesna težina se vraća u normalne vrijednosti. Ako je osobi kroz ovaj proces teško prolaziti samoj postoje brojne metode i vještine kojima si može pomoći, uz podršku drugih, a zatim i sama (škole nepušenja, grupne terapije, kognitivno - bihevioralna terapija...). Postoje i pomoćna sredstva koja nekima mogu biti od pomoći.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.