Ostalo

Svjetski dan svjesnosti o nealkoholnoj masnoj bolesti jetre, 10.6.

Objavljeno 09.06.2022.

KBC Rijeka

Na Trgu 111. brigade Hrvatske vojske u Rijeci se 10. lipnja od 9 do 16 sati organizira javnozdravstvena akcija u okviru Svjetskog dana svjesnosti o nealkoholnoj masnoj bolesti jetre.
Svjetski dan svjesnosti o nealkoholnoj masnoj bolesti jetre, 10.6.
 

Za građane će biti organizirano besplatno mjerenje stupnja oštećenja jetre pomoću najmodernijeg neinvazivnog FibroScan uređaja.

Riječ je o postupku najsličnijem ultrazvuku trbuha koji traje svega 5 minuta.

Tom prilikom dijelit će se i edukativni materijali, a zainteresirani će dobiti sve informacije o najčešćoj kroničnoj bolesti jetre, što je uzrokuje i kome se mogu obratiti za pomoć.

Akciju organiziraju KBC Rijeka, Grad Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci i Hrvatsko gastroenterološko društvo.

Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) smatra se "tihom epidemijom 21. stoljeća" i najbrže je rastuća bolest probavnog sustava, a nastaje kao posljedica modernog načina života.

NAFLD pogađa osobe koje konzumiraju manje od 20 grama alkohola dnevno, a nastaje kao posljedica metaboličkog sindroma, odnosno njegovih pojedinačnih komponenti - šećerne bolesti tipa 2, pretilosti, povišenog krvnog tlaka te povišenih masnoća u krvi.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.