Ostalo

MUP: Ne uvodi se nikakva nova obveza liječnicima

Objavljeno 10.06.2022.

Hrvatski sabor

Odgovarajući na kritike glede odredbe prema kojoj bi obiteljski liječnici bili obvezni obavještavati MUP o privremenoj nesposobnosti upravljanja vozilom svojih pacijenata, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić je u Saboru rekao kako liječnicima nije uvedena nikakva nova obveza.
MUP: Ne uvodi se nikakva nova obveza liječnicima
 

Katić je ustvrdio i da se liječnicima neće posao znatnije povećati budući da su informacijski povezani i trebati će samo unijeti šifru određene bolesti u sustav.

Kako je rekao, i sada je važećim odredbama zakona propisano da svi liječnici, ne samo liječnici obiteljske medicine nego i specijalisti i privatni liječnici, imaju obvezu dostavljati MUP-u obavijesti o promjeni zdravstvenog stanja koje utječe na sposobnost sigurnog upravljanja vozilom.

Pojasnio je da je izmjena predložena kako bi se izbjeglo slanje vozača na obavljanje izvanrednog zdravstvenog pregleda zbog privremenih zdravstvenih stanja u kraćem trajanju, najdulje do šest mjeseci, a koja utječu na sposobnost upravljanja vozilom.

U slučajevima kada je zdravstveno stanje vozača teže narušeno ili vozač ima određeni stupanj invalidnosti, on će i nadalje biti upućivan na obavljanje izvanrednog nadzornog zdravstvenog pregleda.

Pravilnikom će se odrediti stanja i lijekovi koju mogu utjecati na privremenu nesposobnost vozača.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.