Ostalo

Transplantacija crijevne mikroflore u KBC Sestre milosrdnice

Objavljeno 11.06.2022.

KBC Sestre milosrdnice

Transplantacija crijevne mikroflore je metoda liječenja zdravstvenih problema donjeg dijela probavnog sustava infuzijom tekućeg filtrata stolice (fecesa) zdravog davatelja u crijevo bolesnog primatelja kako bi se postigla normalizacija crijevne flore (mikrobiote).
Transplantacija crijevne mikroflore u KBC Sestre milosrdnice
 

Transplantaciju crijevne mikroflore odnosno transfer fekalne mikrobiote (FMT), kod bolesnice starije životne dobi s refraktornom Clostridioides difficile infekcijom, po prvi je puta u KBC Sestre milosrdnice izveo tim u sklopu Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za unutarnje bolesti.

U timu su bili dr. Mario Živković, prim. dr. sc. Vedran Tomašić i viša medicinska sestra Melita Kristofić, a transplantaciju su izveli u suradnji s dr. Anom Gverić Grginić iz Zavoda za mikrobiologiju, parazitologiju i hospitalne infekcije, te uz spodršku i pomoć kolega iz KBC Rijeka i Fekalne biobanke Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Infekcija C. difficile se razvila kao posljedica višestruke antimikrobne terapije.

Donor je bila mlada i zdrava osoba kod koje su provedena sva potrebna testiranja prije uzimanja stolice.

FMT metoda se provodi tako da se tekući filtrat - stolica razrijeđena fiziološkom otopinom - zdravog donora tijekom pregleda debelog crijeva kolonoskopom unosi u završni dio tankog crijeva i početni/uzlazni dio debelog crijeva.

Pacijentica je sutradan nakon zahvata bila spremna za otpust iz bolnice.

Transplantacija crijevne mikroflore, ili transfer fekalne mikrobiote (FMT), pokazala se spasonosnom metodom liječenja u slučaju razvoja pseudomembranoznog kolitisa refraktornog na provedenu antimikrobnu terapiju, problema koji je sve učestaliji zbog starenja stanovništva i povećane primjene antibiotika, osobito u bolničkim uvjetima.

Ta metoda liječenja crijevne flore primjenjuje se od 2017. godine u Zavodu za gastroenterologiju KBC Rijeka i od tada se većina pacijenata iz Hrvatske s istim zdravstvenim tegobama upućivala u Rijeku.

Od prije oko dvije godine transplantaciju crijevne mikroflore moguće je napraviti u KB Merkur.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.