Ostalo

Nastavak rada PARC programa

Objavljeno 17.06.2022.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Cilj Europskog partnerstva za procjenu rizika u području kemikalija (The European Partnership for the Assessment of Risks from Chemicals - PARC) je razvoj nove generacije procjene rizika u području kemikalija koja objedinjuje ljudsko zdravlje i okoliš u jedinstven pristup "jedno zdravlje".
Nastavak rada PARC programa
 

To će pomoći strategiji Europske unije za održivost u području kemikalija i cilju "nultog zagađenja" europskog Zelenog plana.

PARC ujedinjuje gotovo 200 znanstvenih partnera iz 28 zemalja te agencija EU, a njime koordinira ANSES.

Financira se podjednako iz programa Obzor Europa, devetog okvirnog programa za istraživanje i inovacije EU te od sudionika u partnerstvu.

Svrha PARC-a je udružiti široku zajednicu istraživačkih institucija i zdravstvenih ustanova u svrhu unapređenja istraživanja, dijeljenja znanja i poboljšanja vještina procjene rizika u području kemikalija.

Rezultati ovog partnerstva koristit će se kao podrška novim europskim i nacionalnim strategijama za smanjenje izloženosti opasnim kemikalijama i njihovog utjecaja na zdravlje i okoliš.

Cilj će biti stvaranje novih, lako dostupnih i iskoristivih podataka te novih metoda i alata za procjenu.

PARC će pomagati u razvijanju alata za pronalazak novih, manje štetnih tvari koje su u skladu s pristupima održivog razvoja.

PARC se uvelike oslanja na znanstvenu suradnju te će pružati jedinstvenu priliku različitim dionicima u procjeni rizika da surađuju izvan planiranih okvira i rokova vezanih uz različite uredbe iz pojedinih sektora.

Pronalaskom prilika za udruživanje na nacionalnoj i europskoj razini, PARC će optimizirati sredstva dodijeljena za procjenu rizika u području kemikalija i monitoring te ubrzati napredak u tim područjima.

PARC trenutačno obuhvaća gotovo 200 partnera iz 28 zemalja te tri EU agencije (Europska agencija za okoliš - EEA, Europska agencija za kemikalije - ECHA i Europska agencija za sigurnost hrane - EFSA).

Partnerstvo angažira javne partnere diljem kontinenta uključujući europsku i nacionalne agencije za procjenu rizika, sveučilišta i javne istraživačke ustanove.

Partnerstvo će trajati sedam godina, a završetak je planiran u proljeće 2029.

Proračun PARC-a procjenjuje se na 400 milijuna eura, od čega polovicu financira Europska komisija, a ostatak zemlje partneri.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.