Ostalo

Najava nabavke 23 linearna akceleratora

Objavljeno 20.06.2022.

Ministarstvo zdravstva

Ministarstvo zdravstva je najavilo kako se do kraja ove godine planira raspisivanje javnog natječaja za nabavku novih linearnih akceleratora.
Najava nabavke 23 linearna akceleratora
 

Očekuje se kako će prve akceleratore pacijenti početi koristiti sljedeće godine, a nabava sva 23 uređaja je planirana do kraja 2024. godine.

Time će Hrvatska doseći prosjek Europske unije po broju uređaja od pet uređaja na milijun stanovnika.

Linearni akceleratori se nabavljaju putem Nacionalnog plana za oporavak i otpornost za liječenje onkoloških bolesnika.

Nove uređaje će dobiti najopterećenije radioterapijske ustanove kako bi se ujednačila opterećenost opreme za zračenje te osigurala učinkovitost obavljanja pregleda i terapija.

720 milijuna kuna će biti uloženo u umrežavanje radioterapijske opreme u jedinstvenu, nacionalnu onkološku mrežu s bazom radioterapijskih onkoloških podataka čime se želi optimizirati korištenje opreme, pratiti kontrola kvalitete radioterapije i rezultata liječenja.

U Hrvatskoj od raka godišnje oboli oko 25000 ljudi, a umire oko 13500.

Najčešća sijela kod muškaraca su prostata, pluća, debelo crijevo i rektum, a kod žena dojka, pluća, debelo crijevo i maternica.

Zbog pandemije koronavirusa u idućim se godinama očekuje porast broja oboljelih i umrlih.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.