Ostalo

HZJZ upozorava na oprez sa solarijima

Objavljeno 24.06.2022.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Preplanuli ten se često pogrešno tumači kao znak zdravog izgleda, upozoravaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).
HZJZ upozorava na oprez sa solarijima
 

Zapravo se radi o reakciji kože na izlaganje štetnim djelovanjima UV zračenja.

Preplanula boja kože rezultat je obrane od djelovanja UV zračenja koje oštećuje kožu - "zdrave opekline kože" ne postoje.

Svako pretjerano izlaganje UV zračenju može rezultirati strukturnim oštećenja kože.

Kratkoročno, ova šteta može se očitovati kao "izgaranje", osjetljivost i ožiljci, a dugoročno kao fotostarenje.

Fotostarenje, uzrokovano razgradnjom kolagena u koži , manifestira se smanjenjem elastičnosti kože, pojavom dubokih bora i finih linija, hiperpigmentacijama i staračkim pjegama.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), korištenje solarija ne preporučuje se kod osoba mlađih od 18 godina, a mnoge zemlje u svijetu upravo su to i zabranile.

Uporaba solarija u Brazilu i Australiji u svrhu dobivanja preplanulog tena je zabranjena, kako za mlade tako i za odrasle.

Za UV zračenje iz solarija smatra se da ima slične zdravstvene učinke kao i prirodno, sunčevo UV zračenje.

U ovome području postoji zabluda o sigurnosti solarija jer emitira pretežno UVA zrake, za razliku od UVB, koje su razlog nastajanja opeklina.

UVA zrake također dovode do negativnih strukturalnih promjena u koži.

Jednako tako, najčešći argumenti "za" solarije su priprema kože za izlaganje suncu tijekom npr. godišnjih odmora i sinteza vitamina D.

U stvarnosti, preplanulost stečena korištenjem solarija pruža vrlo ograničenu zaštitu od opeklina sunca, a vitamin D sintetizira se u dovoljnim količinama tijekom uobičajenog, svakodnevnog izlaganja suncu.

Korištenje solarija u svakom slučaju ne preporučuje se osobama svjetlije puti i osobama s upalnim promjenama na koži, kao i za vrijeme terapije određenim lijekovima ili nakon određenih kozmetičkih tretmana te trudnicama.

U slučaju korištenja, HZJZ preporučuje korištenje provjerenih pružatelja usluga koji će se pobrinuti o pravilnoj provedbi tretmana i zaštiti osjetljivih područja, kao i uputama za postupanje prije i nakon tretmana.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.