Ostalo

Potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja u Hrvatskoj

Objavljeno 25.06.2022.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

23. lipnja je dijagnosticiran prvi slučaj majmunskih boginja u Republici Hrvatskoj.
Potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja u Hrvatskoj
 

Radi se o importiranom tj. uvezenom slučaju iz zapadne Europe.

Oboljela osoba ima blagu kliničku sliku te je trenutno u izolaciji kod kuće.

Ovaj unos bolesti nije neočekivan s obzirom na povećani broj slučajeva zadnjih tjedana u Europi i može se očekivati dodatne unose bolesti u Hrvatsku u predstojećem razdoblju.

Važno je naglasiti kako bolest nije jako zarazna, tj. u većini slučajeva potreban je vrlo bliski kontakt s bolesnikom za prijenos bolesti.

Bolest se očituje povišenom tjelesnom temperaturom, glavoboljom, zimicom, iscrpljenošću, umorom, bolovima u mišićima i leđima, oticanjem limfnih čvorova i osipom koji liči na osip koji se javlja kod vodenih kozica.

Osoba je zarazna od početka izbijanja osipa dok ne otpadnu sve kruste i kože ne zacijeli.

Bolest se prenosi s čovjeka na čovjeka u direktnom kontaktu s kožnim promjenama bolesnika i kapljičnim putem u bliskom kontaktu licem u lice.

Može se i posredno prenijeti predmetima (odjeća, posteljina) kontaminiranima iscjetkom i krustama bolesnikovih kožnih promjena ili bolesnikovim respiratornim sekretima.

Liječenje je simptomatsko i u većini slučajeva bolest prođe kroz dva do četiri tjedna.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.