Ostalo

Održana utrka "Zagreb trči - Plavi leptir"

Objavljeno 03.07.2022.

Hrvatska udruga za bolesti štitnjače

U subotu je u zagrebačkom parku Maksimir s ciljem osvješćivanja građana o bolestima štitnjače održana utrka "Zagreb trči - Plavi leptir".
Održana utrka "Zagreb trči - Plavi leptir"
 

Riječ je o jednoj o nizu akcija koje tijekom cijele godine organizira Hrvatska udruga za bolesti štitnjače.

Cilj je podizanja društvene svijesti o bolestima štitnjače, s posebnim naglaskom na pravovremenu dijagnostiku, liječenje i prevenciju.

Dva najčešća poremećaja funkcije štitnjače su hipertireoza (pojačana aktivnost štitnjače) i hipotireoza (smanjena aktivnost štitnjače).

Simptomi bolesti štitnjače variraju od osobe do osobe i nerijetko se pogrešno povezuju sa stanjima kao što su trudnoća, menopauza ili depresija.

Rak štitnjače je najčešća zloćudna bolest endokrinog sustava.

Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), prosječno godišnje od raka štitnjače umire 35 osoba, od kojih su oko 60% žene.

U usporedbi s većinom drugih čestih sijela raka, rak štitnjače ima vrlo visoko petogodišnje preživljenje.

Ova se bolest može pojaviti u bilo kojoj dobi; kod žena se češće javlja u četrdesetim i pedesetim godinama života, dok je u muškaraca češća u pedesetim i šezdesetim.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.