Ostalo

KBC Rijeka uključen u projekt Horizon Europe

Objavljeno 13.07.2022.

KBC Rijeka

KBC Rijeka uključen je u prestižan Horizon Europe (Obzor Europa), znanstveni projekt Europske komisije koji vodi francuski Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale.
KBC Rijeka uključen u projekt  Horizon Europe
 

Obzor Europa okvirni je program Europske unije za istraživanja i inovacije za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Riječ je o jednom od ključnih instrumenata Unije za jačanje europskog istraživačkog prostora, osnaživanje europske konkurentnosti, usmjeravanje i ubrzavanje digitalne i zelene tranzicije, europskog oporavka, pripravnosti i otpornosti.

To ga čini najambicioznijim te ujedno i najvećim transnacionalnim okvirnim programom za istraživanje i inovacije u svijetu jer ima proračun od 95,5 milijardi eura za sedmogodišnje razdoblje.

Prolaznost projektnih zahtjeva je ispod 2%.

Projekt u koji je uključen KBC Rijeka nazvan je "SARS-CoV-2 inducirana aktivacija endogenih patogenih retrovirusnih ovojnica HERV-W: Korak prema personaliziranoj terapiji pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19", a bavi se razumijevanjem patogene uloge ovojnice proteina HERV-W i razvojem novih prognostičkih markera i terapijskih ciljeva za personalizirano liječenje sindroma povezanih s bolesti COVID-19.

Projekt uključuje istraživače iz pet različitih zemalja EU, a ova je studija već proizvela dokaze za indukciju specifičnog proteina tijekom bolesti COVID-19.

U bliskoj budućnosti, zahvaljujući ovom otkriću, mogli bismo dobiti nove informacije za prediktivno i personalizirano liječenje.

Projekt u ime KBC Rijeka vodi doc. dr. sc. Vladimira Vuletić, predstojnica Klinike za neurologiju.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.