Treća dob

Sporiji hod može ukazati na kognitivni pad

Objavljeno 18.07.2022.

Reuters

Sporiji hod koji je karakterističan za stariju dob može biti i rani znak kognitivnog propadanja, objavili su australski znanstvenici s Monash University u Melbourneu.
Sporiji hod može ukazati na kognitivni pad
 

Po njihovim riječima, to bi mogla biti posljedica smanjenja volumena desnog hipokampusa, dijela mozga povezanog s pamćenjem.

Istraživači u časopisu JAMA Network Open naglašavaju kako svi znaci kognitivnog propadanja ne ukazuju nužno na kasniji razvoj demencije.

Nova sedmogodišnja studija koja je obuhvatila gotovo 17000 osoba starijih od 65 godina je otkrila kako će se kod starijih ljudi koji iz godine u godinu hodaju najmanje 5% sporije, a istodobno pokazuju i znakove sporije mentalne obrade podataka, najvjerojatnije razviti demencija.

Kako bi se usporio proces smanjenja volumena desnog hipokampusa preporučuju se aerobne tjelesne aktivnosti.

Aerobne vježbe uključuju brzo hodanje, plivanje, trčanje, vožnja bicikla i ples.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(2)
4.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.