Ostalo

Pojava marburškog virusa u Gani

Objavljeno 19.07.2022.

BBC News

U Gani su službeno potvrđena dva slučaja marburške virusne bolesti, hemoragijske groznice sa stopom smrtnosti sličnoj onoj nakon zaraze ebolom.
Pojava marburškog virusa u Gani
 

U karanteni je 98 ljudi koji su identificirani kao kontakti oboljelih osoba.

Među njima zasad nema zaraženih.

Marburšku virusnu bolest na čovjeka prenose šišmiši, a među ljudima se širi izravnim dodirom s tjelesnim tekućinama zaraženih ili s kontaminiranim površinama i materijalima.

U drugim dijelovima Afrike dosad su otkrivene epidemije i sporadični slučajevi, primjerice u Južnoafričkoj Republici, Angoli, Keniji, Ugandi i Demokratskoj Republici Kongo.

Bolest se javlja iznenada, s visokom temperaturom, jakom glavoboljom, povraćenjem krvi izraženom slabosti.

Stopa smrtnosti u ranijim epidemijama bila je od 24 do 88%, ovisno o patogenosti soja i učinkovitosti upravljanja krizom.

Premda ne postoji cjepivo ni odobreni antivirusni lijekovi, oralna i intravenozna rehidracija i liječenje specifičnih simptoma povećavaju stopu preživljavanja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.