Ostalo

Studija upozorava na posljedice konzumacije alkohola

Objavljeno 19.07.2022.

HealthDay

Već i umjerena konzumacija alkohola može biti povezana s povećanjem prisutnosti željeza u mozgu te tako potencijalno povećati rizik za slabljenje kognitivnih sposobnosti.
Studija upozorava na posljedice konzumacije alkohola
 

Istraživanje provedeno na University of Oxford se temelji na podacima prikupljenima od oko 21000 ispitanika srednje i starije životne dobi.

Pokazalo se kako je već i unos nekoliko piva tjedno povezan s većim rizikom za dodatnu akumulaciju željeza u mozgu.

Nakupljanje željeza u ključnim dijelovima mozga je poznati čimbenik rizika za slabije rezultate na testiranjima pamćenja te sposobnosti planiranja i rješavanja problema.

Male količine željeza su nužne za normalno funkcioniranje mozga, no s godinama može doći do akumulacije suvišnog željeza koje u konačnici može povećati rizik za demenciju.

Kako piše znanstveni časopis PLOS Medicine, unos vitamina E i masnih kiselina podrijetlom iz ribe i orašastih plodova može reducirati višak željeza u mozgu.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.