Ostalo

Pilot-projekt europskog prostora za zdravstvene podatke

Objavljeno 21.07.2022.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Europska komisija objavila je svoju odluku da imenuje konzorcij koji predvodi francusko središte zdravstvenih podataka (French Health Data Hub) za uspostavu pilot-projekta europskog prostora za zdravstvene podatke.
Pilot-projekt europskog prostora za zdravstvene podatke
 

Ovaj će projekt imati za cilj potaknuti zakonodavne rasprave oko nacrta uredbe o europskom prostoru za zdravstvene podatke. Pobjednički konzorcij okupit će šesnaest partnera iz deset europskih zemalja. Njegov će cilj biti rješavanje izazova koji prate pristup zdravstvenim podacima diljem EU, kao i otvaranje novih perspektiva istraživanja i inovacija.

Kao pobjednik poziva za dostavu prijedloga konzorcij će u rujnu započeti s izgradnjom prve verzije budućeg europskog prostora za zdravstvene podatke

Europska komisija je od 2019. godine razvoj europskog prostora za zdravstvene podatke prepoznala kao jedan od prioriteta europske zdravstvene politike. Komisija je već uspostavila nekoliko preliminarnih instrumenata. Sada je cilj prijeći s rasprave na provedbu na temelju poziva na dostavu prijedloga u okviru programa EU4Health, kako bi se uspostavio pilot-projekt europskog prostor za sekundarnu upotrebu zdravstvenih podataka.

Preliminarna verzija bavit će se glavnim izazovima koji prate pristup zdravstvenim podacima u Europi za dobrobit svih građana.

Partneri konzorcija dijele jasnu viziju o tome što bi se konkretno moglo učiniti s budućim europskim prostorom za zdravstvene podatke. Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) navodi mogućnost provođenja istraživačkih projekata puno šireg opsega, što će imati snažnu dodanu vrijednost za manje zemlje EU koje nemaju uvijek dovoljno podataka za pokretanje znanstvenih projekata.

Europski prostor za zdravstvene podatke također će omogućiti rješavanje specifičnih patologija, posebice kada je riječ o rijetkim bolestima.

Danska uprava za zdravstvene podatke naglašava da u zemlji veličine Danske količina dostupnih podataka o rijetkim bolestima nije dovoljna za provedbu istraživačkih projekata.

Zahvaljujući radu konzorcija prikupljat će se podaci o dijagnostici i liječenju diljem Europe, što će osigurati jasnu sliku rijetkih bolesti.

Europski prostor za zdravstvene podatke podržat će implementaciju budućih zdravstvenih politika na europskoj razini.

Za dvije europske agencije uključene u konzorcij, europski prostor za zdravstvene podatke predstavljat će nezamjenjiv alat za donošenje odluka temeljenih na stvarnim podacima: Europska agencija za lijekove (EMA) naglašava važnost stvarnih dokaza koji podupiru donošenje odluka o razvoju, odobrenju i nadzoru lijekova, dok ga Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) vidi kao alat za prevenciju i kontrolu prijetnji europskim građanima od zaraznih bolesti.

U tom kontekstu, konzorcij je također zainteresiran za nove mogućnosti koje donosi umjetna inteligencija, kao što je naglasila norveška uprava za e-zdravlje, u cilju potpune iskoristivosti dostupnih europskih zdravstvenih podataka i poboljšanja dijagnostike i prevencije.

Naposljetku, europski prostor za zdravstvene podatke uključit će se u ambiciozne opsežne projekte za dobrobit istraživačkih i zdravstvenih politika, kao što je inicijativa "1+ Million Genome Initiative", podržana infrastrukturom ELIXIR, čiji je cilj omogućiti siguran pristup genomici i odgovarajućim europskim kliničkim podacima.

Za dvije godine cilj konzorcija bit će postaviti konkretne temelje za budući europski prostor za zdravstvene podatke

Konzorcij će imati zadatak razviti i implementirati mrežu platformi izvora podataka, zvanih čvorovi, povezivanjem nacionalnih platformi zemalja sudionica, te procijeniti izvedivost, interes i kapacitet za implementaciju takve infrastrukture pa području čitave Europske unije. Rad nove infrastrukture bit će stavljen na probu kroz konkretne slučajeve primjene u svrhu istraživanja. Cilj je demonstrirati potencijal transnacionalne ponovne uporabe zdravstvenih podataka za potrebe istraživanja, inovacija, razvoja propisa i politika te, u konačnici, personaliziranu zdravstvenu skrb.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.