Ostalo

Hepatitis: Dan otvorenih vrata u "Štamparu"

Objavljeno 28.07.2022.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Cilj obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa 28. srpnja je podizanje svijesti o javnozdravstvenom značaju virusnih hepatitisa, prvenstveno hepatitisa B i C.
Hepatitis: Dan otvorenih vrata u "Štamparu"
 

Tim povodom će Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" održati Dan otvorenih vrata na lokaciji Službe u Mirogojskoj c. 11, u vremenu od 14.00 do 18.00 sati.

U navedenom periodu svi zainteresirani mogu bez prethodne najave doći na testiranje hepatitisa C, brzim testovima iz sline uz mogućnost informativno-savjetodavnog razgovora sa stručnim timom Službe.

Virusni hepatitis je akutna ili kronična zarazna upalna bolest jetre uzrokovana virusima A, B, C, D i E.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u svijetu je oko 325 milijuna oboljelih od kroničnog hepatitisa B ili C (257 milijuna oboljelih od kroničnog hepatitisa B, a oko 71 milijun od kroničnog hepatitisa C).

Kronični hepatitisi C i B glavni su uzrok nastanka ciroze i karcinoma jetre te najčešći razlog za transplantaciju jetre u Europi.

Komplikacije virusnih hepatitisa B i C godišnje uzrokuju smrt više od 1,1 milijun ljudi u svijetu, što je više od broja smrti uzrokovanih virusom HIV/AIDS-a (aproksimativno jedan milijun).

WHO ima za cilj do 2030. godine eliminirati virusne hepatitise kao javnozdravstvenu prijetnju te smanjiti broj novih infekcija za 90%, a smrtnost za 65%.

Hrvatski je sabor 2009. godine usvojio Rezoluciju o borbi protiv virusnih hepatitisa.

Prevencija virusnog hepatitisa u Republici Hrvatskoj uključuje edukaciju o rizicima i načinima zaštite, cijepljenje protiv hepatitisa B i A, osiguranje kvalitete krvi i krvnih pripravaka u sustavu zdravstvene zaštite, sprječavanje i suzbijanje bolničkih infekcija, nadzor nad invazivnim kozmetičkim zahvatima (piercing, tetoviranje), prevenciju u populaciji korisnika droga (programi smanjenja štete).

Kada govorimo o korisnicima droga, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti svim svojim korisnicima usluga pruža mogućnost testiranja na HCV (brzim testovima iz sline).

Također, provodi psihoedukaciju o načinima prijenosa, simptomima i liječenju, potiče na cijepljenje (HBV, HAV), motivira na daljnju obradu i liječenje, te pruža kontinuiranu podršku tijekom samog liječenja.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.