Ostalo

Veza napadaja gihta i rizika za srce

Objavljeno 04.08.2022.

HealthDay

Napadaji gihta su povezani s udvostručenjem rizika za srčani ili moždani udar u sljedeća dva mjeseca, pokazuje istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji.
Veza napadaja gihta i rizika za srce
 

Znanstvenici s University of Nottingham su se koristili podacima prikupljenima od 1997. do 2020. godine od oko 62500 pacijenata s gihtom.

Uočeno povećanje rizika nakon napadaja gihta je u manjoj mjeri bilo zamjetno u razdoblju od 3 do 4 mjeseca, piše Journal of the American Medical Association.

S druge strane, povećanje rizika je bilo znatno izraženije u skupini ispitanika oboljelih od gihta koji su preminuli od posljedica srčanog ili moždanog udara.

Giht se često javlja paralelno s drugim poteškoćama sa zdravljem, osobito hipertenzijom, bolestima srca, dijabetesom i bolestima bubrega, dodaju istraživači.

Procjenjuje se kako u razvijenim zemljama od gihta boluje do 4% odrasle populacije.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.