Ostalo

Posljedice manjka sna na mozak djece

Objavljeno 04.08.2022.

HealthDay

Kod djece osnovnoškolske dobi koja spavaju manje od 9 sati se uočavaju značajne razlike u dijelovima mozga ključnima za pamćenje i inteligenciju, objavili su američki znanstvenici.
Posljedice manjka sna na mozak djece
 

Istraživači s University of Maryland su uspoređivali snimke mozga djece koja su spavala manje od 9 sati sa snimkama mozga njihovih vršnjaka koji su spavali preporučenih 9 do 12 sati.

Sveukupno je sudjelovalo 8300 djece u dobi od 9 do 12 godina.

Manjak sna je bio povezan sa smanjenjem volumena sive moždane tvari te dijelovima ključnima za održavanje pozornosti, pamćenje i kontrolu poriva.

Uočene razlike mogu biti čimbenik rizika za depresiju, anksioznost i impulzivno ponašanje, piše stručni časopis The Lancet Child & Adolescent Health.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.