Ostalo

Učestalost dugotrajnih simptoma covida

Objavljeno 06.08.2022.

Reuters

Podaci koje je objavio znanstveni časopis The Lancet sugeriraju kako je svaka osma osoba zaražena koronavirusom suočena s najmanje jednim simptomom dugotrajnog covida.
Učestalost dugotrajnih simptoma covida
 

Novi nalazi se temelje na podacima prikupljenima od oko 76400 odraslih ispitanika praćenih od ožujka 2020. do kolovoza 2021. godine.

Tijekom promatranog razdoblja je 5,5% sudionika istraživanja prijavilo da ima covid.

Od osoba s covidom oko 21% je imalo najmanje jedan novi ili ozbiljno pojačan simptom tri do pet mjeseci nakon što su se zarazili.

Znanstvenici naglašavaju kako je i oko 9% ispitanika iz kontrolne skupine koji nisu imali covid prijavilo sličan porast učestalosti simptoma.

To sugerira da je 12,7% onih koji su imali covid patilo od dugotrajnih simptoma, objavili su nizozemski znanstvenici sa sveučilišta u Groningenu.

Uobičajeni dugotrajni simptomi covida uključuju bol u prsima, poteškoće s disanjem, bol u mišićima, gubitak okusa i mirisa te opći umor.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.