Ostalo

Još bez probira novorođenčadi na spinalnu mišićnu atrofiju

Objavljeno 14.08.2022.

Kolibrići

Iz udruge Kolibrići je upozoreno kako i tri godine od najave u Hrvatskoj još nije uveden probir novorođenčadi na rijetku neuromišićnu bolest - spinalnu mišićnu atrofiju (SMA).
Još bez probira novorođenčadi na spinalnu mišićnu atrofiju
 

Uvođenje screening programa za rano otkrivanje bolesti jedini je način da se SMA prepozna dovoljno rano i liječenje započne onda kada još nema simptoma i propadanja tjelesnih funkcija, ističu iz udruge.

U Hrvatskoj se svake godine dijagnosticiraju u prosjeku po četiri nova slučaja spinalne mišićne atrofije, rijetke genetske bolesti koja rezultira progresivnim i nepovratnim slabljenjem mišića, što u konačnici onemogućuje disanje, gutanje i osnovne pokrete.

Ako se ne liječi, SMA je vodeći genetski ubojica novorođenčadi u svijetu.

50-60% djece rođene sa SMA nikada ne može samostalno sjediti i ako se ne liječe, obično ne dožive dvije godine.

Brza dijagnoza SMA najvažnija je u zaustavljanju progresije bolesti koja djeci "krade" dragocjene motorne neurone za hodanje, sjedenje, pa čak i disanje.

U Europi se svake godine ova teška bolest dijagnosticira kod 500 do 600 novorođenčadi.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.