Ostalo

Uskoro Genetsko savjetovalište u KBC Split

Objavljeno 16.08.2022.

KBC Split

U KBC Split bi u sljedećih nekoliko mjeseci trebalo biti otvoreno Genetsko savjetovalište u kojem će se građani moći testirati na određene vrste raka.
Uskoro Genetsko savjetovalište u KBC Split
 

Testiranje će se provoditi uz plaćanje, a prikupljene informacije će omogućiti pravovremene dodatne preventivne preglede.

Primjerice, osoba koja je u obitelji već imala karcinom dojke će moći doći na testiranje i provjeriti ima li BRCA1 gen zbog kojeg bi mogla dobiti karcinom dojke.

Genetsko savjetovalište djelovat će u sklopu Laboratorija za molekularnu patologiju kliničkog Zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju u kojem se testiranja sada obavljaju samo putem uputnice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Testiranja preko uputnice su dostupna pacijentima koji imaju dijagnozu ili postoji sumnja.

U Laboratoriju za molekularnu patologiju se godišnje obavi do 3000 genetskih testiranja, primjerice na onkogene ili sekvencioniranje sljedeće generacije na BRCA1 i BRCA2 gene.

Rade se i testiranja mikrosatelitske nestabilnosti, te široki broj metoda kojim se određuje mutacijski status kod bolesnika koji imaju limfome ili leukemiju.

Također imaju mogućnost testiranja farmakogenomike kojom se određuje kako će netko reagirati na određene lijekove.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.