Ostalo

Rizik za krvne ugruške u plućima nakon covida

Objavljeno 16.08.2022.

Reuters

Osobe koje su preboljele covid imaju dvostruko veći rizik za nastanak opasnih krvnih ugrušaka u plućima, utvrđeno je u istraživanju provedenom u SAD.
Rizik za krvne ugruške u plućima nakon covida
 

Podaci stručnjaka iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju kako je svaka peta odrasla osoba u dobi od 18 do 64 godine i svaka četvrta starija od 65 godina osjetila zdravstvene probleme koji bi mogli biti povezani s covidom.

Među odraslim mlađim osobama i starijima od 65 godina najviše se povećao rizik od razvoja akutne plućne embolije ili ugruška u plućnoj arteriji, kao i respiratornih simptoma poput kroničnog kašlja ili otežanog disanja.

Plućna embolija obično se javlja nakon što krvni ugrušak "doputuje" u pluća iz dubokih vena na nogama te može prouzročiti ozbiljne probleme, poput oštećenja pluća, niske koncentracije kisika u krvi i smrti.

Studija se temelji na podacima za više od 350000 pacijenata oboljelih od covida i 1,6 milijuna ljudi iz kontrolne skupine koji nisu imali dijagnosticiran covid.

Stanje pacijenata praćeno je mjesec dana od trenutka kada su prvi put prijavili poteškoće koje su osjećali nakon preboljenog covida ili u razdoblju od godinu dana.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.