Ostalo

Studija o broju hospitalizacija zbog poremećaja prehrane

Objavljeno 17.08.2022.

Yahoo News

U Velikoj Britaniji je u proteklih 5 godina učestalost bolničkog liječenja osoba s poremećajem prehrane poraslo za 84%, objavili su istraživači s King's College London.
Studija o broju hospitalizacija zbog poremećaja prehrane
 

U razdoblju 2020/21. bilo je 11049 više hospitalizacija zbog stanja kao što su bulimija ili anoreksija, a ukupno 24268.

Broj hospitalizirane djece i mladih je narastao s 3541 na 6713, a porast je iznosio 35% u samo godinu dana kada je pandemija covida bila na vrhuncu.

Nagli rast je bio osobito izražen među dječacima i mladim muškarcima.

Stručnjaci upozoravaju kako liječnici opće prakse često ne uočavaju pokazatelje poremećaja prehrane jer nisu za to dovoljno educirani i nemaju dovoljno naputaka o postupanju.

Čak i kada su ozbiljno bolesni, ljudi s poremećajem prehrane mogu se činiti zdravi, a njihovi uzroci krvi ne moraju otkriti bolest.

Primjerice, osoba koja boluje od anoreksije može imati opasno niske koncentracije elektrolita koje rezultati uobičajenih krvnih pretraga ne otkrivaju.

Pacijenti s bulimijom također mogu imati ozbiljne poremećaje elektrolita i tegobe sa želucem, ali mogu biti normalne tjelesne mase.

Svaka peta smrt osobe s anoreksijom je samoubojstvo, a svi poremećaji prehrane povezani su s velikim rizikom za depresiju, upozoravaju istraživači.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.