Mladi

Zagreb: Besplatno testiranje na spolne bolesti

Objavljeno 06.09.2022.

HUHIV

Centar za zdravlje mladih (CZM) i Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) su najavili početak besplatnog testiranja na sifilis, klamidiju, gonoreju, HIV i hepatitis C za mlade do 25 godina u prostorima Centra.
Zagreb: Besplatno testiranje na spolne bolesti
 

Grad Zagreb osigurao je za testiranje 400000 kuna koji su potrebni za nabavu testova.

Testiranje počinje od utorka, 6. rujna, dva puta tjedno, utorkom i četvrtkom, od 10 do 14 sati.

Testiranja u Zagrebu već obavlja Centar za zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja CheckPoint, koji vodi udruga HUHIV.

Centar djeluje već 10 godina i svrha mu je pružanje sveobuhvatnog pristupa prevenciji bolesti i promicanju zdravih stilova života, prevencija rizičnih spolnih ponašanja i očuvanje spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Sve su usluge u CheckPointu besplatne te se vrše bez uputnice, stručno i povjerljivo, a po uzoru na njihovu praksu, usluge će na identičan način biti dostupne i u CZM-u.

U travnju je u CZM-u uvedene i cijepljenje protiv HPV-a te besplatni ginekološki pregledi, a te usluge mogu koristiti svi adolescenti i adolescentice do 25 godina.

Njih 300 cijepilo se do kraja lipnja.

Cijepljenje protiv HPV-a u Zagrebu je počelo 2007. godine, a 2015. uvedeno je i u kalendar besplatnog cijepljenja za učenike i učenice osmih razreda.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.