Mladi

Poziv na cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV)

Objavljeno 19.09.2022.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Cijepljenje protiv HPV infekcije je besplatno i neobavezno za sve učenike i učenice osmog razreda osnovne škole te, ovisno o raspoloživosti cjepiva, za sve osobe nakon osmog razreda osnovne škole do 25. godine starosti.
Poziv na cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV)
 

Učenice i učenike te redovite studentice i studente cijepi nadležni liječnik školske i adolescentne medicine, a osobe odgovarajuće dobi koje nisu u školskom sustavu mogu se cijepiti u epidemiološkim ambulantama zavoda za javno zdravstvo, gdje se mogu dobiti i sve informacije o dobrovoljnom i besplatnom cijepljenju.

Dobrovoljno i besplatno cijepljenje u cijeloj Republici Hrvatskoj omogućeno je od školske godine 2015./2016.

U petogodišnjem razdoblju, promatrano od školske godine 2017./2018. odaziv na cijepljenje se gotovo utrostručio.

Cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV-a) djevojčica i djevojaka, dječaka i mladića je preporučljivo radi smanjenja rizika od infekcije HPV-om i razvoja karcinoma.

Prema Programu cijepljenja, liječnici školske medicine trebaju na početku školske godine održati edukativni sastanak s roditeljima djece osmog razreda osnovne škole i uručiti im pozive na cijepljenje protiv HPV-a, a roditeljima koji se ne odazovu na sastanak, putem škole ili djece uputiti poziv na cijepljenje djece protiv HPV-a.

Učenice i učenici na cijepljenje dolaze sami s pozivom na cijepljenje protiv HPV-a koji je za maloljetnike (prije 18. rođendana) potpisao roditelj ili staratelj.

Ukoliko roditelj ili staratelj želi, na cijepljenje može doći u pratnji učenice/ka.

Cijepljenje protiv HPV-a školski liječnik može provesti tijekom sistematskog pregleda učenika 8. razreda.

Obrasce poziva na cijepljenje protiv HPV-a za učenike 8. razreda osnovne škole centralno priprema Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a učenicima ih dostavljaju timovi školske medicine odnosno županijski zavodi za javno zdravstvo.

Ako se poziv na cijepljenje protiv HPV-a izgubi ili ošteti, može se preuzeti ovdje i takav obrazac vrijedi jednako kao onaj koji dijete dobiva od školskog liječnika ili u školi.

U prve dvije godine provedbe programa cijepljenja, školski liječnici su prikupljali i zadržavali u zdravstvenom kartonu djeteta samo pozive (s potpisom roditelja odnosno staratelja za maloljetnike) za djecu koja su se cijepila, a sada se u zdravstvenom kartonu učenica i učenika 8. razreda osnovne škole zadržavaju i pozivi učenika koji se nisu cijepili.

Za dodatne informacije se možete obratiti Službi za školsku medicinu pripadajućeg županijskog zavoda za javno zdravstvo.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.