Treća dob

Veza covida i Alzheimerove bolesti

Objavljeno 21.09.2022.

HealthDay

Infekcija koronavirusom je kod osoba starijih od 65 godina povezana s gotovo 70% većim rizikom za Alzheimerovu bolest u sljedećih godinu dana.
Veza covida i Alzheimerove bolesti
 

Uočeni rizik je dvostruko veći kod covid pacijenata starijih od 85 godina, utvrdili su američki znanstvenici s Case Western Reserve University.

Kako piše Journal of Alzheimer's Disease, veza između covida i povećanja rizika za Alzheimerovu bolest je bila izraženija kod žena.

Novi nalazi su dobiveni analizom podataka za 6,2 milijuna osoba oboljelih od covida između veljače 2020. i svibnja 2021. godine.

Covid je već povezivan s upalnim procesima koji mogu biti utjecati na razvoj Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije.

Znanstvenici ponovno savjetuju cijepljenje protiv koronavirusa, osobito osobama starije životne dobi.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.