Ostalo

Jačanje i proširenje ciljanog probira raka u EU

Objavljeno 21.09.2022.

Europska komisija

Europska komisija je predložila jačanje provedbe probira karcinoma dojke, debelog crijeva i vrata maternice te proširenje ciljanog probira na druge vrste karcinoma.
Jačanje i proširenje ciljanog probira raka u EU
 

EU program probira raka će obuhvaćati vrste raka koje zajedno čine gotovo 55% svih novih dijagnosticiranih slučajeva.

Predlaže se da se ciljna skupina za probir raka dojke proširuje na žene u dobi od 45 do 74 godine (trenutno je to dobna skupina od 50 do 69 godina).

Radi otkrivanja raka vrata maternice preporučuje testiranje žena u dobi od 30 do 65 godina na humani papiloma virus svakih pet ili više godina, ovisno o tome jesu li cijepljene protiv HPV-a.

U preporuci se poziva na trijažno testiranje na rak debelog crijeva u osoba u dobi od 50 do 74 godine fekalnim imunokemijskim testovima radi eventualnog slanja na endoskopiju/kolonoskopiju.

Preporučuje se testiranje na rak pluća kod aktualnih i bivših pušača u dobi od 50 do 75 godina, testiranje na rak prostate u muškaraca u dobi do 70 godina na temelju antigena specifičnog za prostatu, uz magnetsku rezonanciju kao dodatnu pretragu te probir na Helicobacter pylori i praćenje prekanceroznih lezija želuca na područjima s visokom incidencijom i smrtnošću od raka želuca.

Procjenjuje se da je 2020. u Uniji dijagnosticirano 2,7 milijuna slučajeva raka, a više od 1,3 milijuna ljudi izgubilo je život zbog te bolesti.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.