Ostalo

Simpozij o HIV-u i uvođenju dodatnih metoda liječenja

Objavljeno 26.09.2022.

KBC Rijeka

Klinika za infektivne bolesti KBC Rijeka na čelu s predstojnicom doc. dr. Irenom Slavuljicom u suradnji sa zagrebačkim infektolozima prof. dr. sc. Josipom Begovcem i prim. Šimom Zekanom ispred Hrvatskog društva za infektivne bolesti je 23. i 24. rujna u Rijeci organizirala simpozij pod nazivom "Kako okončati epidemiju HIV-a u Hrvatskoj".
Simpozij o HIV-u i uvođenju dodatnih metoda liječenja
 

Prošle godine zabilježeno je 1,5 milijuna novih zaraza HIV-om u svijetu, a od posljedica bolesti umrlo je 500000 ljudi. Tema okončanja epidemije HIV-a je i dalje aktualna i predstavlja ambiciozan, ali s obzirom na napredak u prevenciji, dijagnostici i liječenju HIV-a, u budućnosti ostvariv cilj.

Za realizaciju ovako ambicioznog cilja, neophodno je kombinirati veći broj mjera za sprečavanje zaraze. Najvažnija mjera prevencije HIV-a svakako ostaje odgovorno spolno ponašanje. Strategija ranog testiranja i liječenja oboljelih od HIV-a igra središnju ulogu u nacionalnom programu suzbijanja epidemije. Naime, zahvaljujući značajnom napretku u liječenju, danas osoba oboljela od HIV-a ako redovito uzima antiretrovirusne lijekove (lijekovi za HIV) može očekivati normalan životni vijek. Nadalje, HIV-pozitivne osobe koje se liječe, kada postignu nemjerljivu razinu virusa u krvi ne mogu zaraziti HIV-negativne osobe. Dakle, ranim otkrivanjem zaraze HIV-om i ranim liječenjem oboljelih preveniramo nove infekcije u populaciji.

Sljedeća, mjera važna u prevenciji HIV-a je predekspozicijska profilaksa (PrEP) - uzimanje antiretrovirusnih lijekova kako bi se spriječila zaraza HIV-om. PrEP se provodi u osoba koje nisu zaražene HIV-om, no pod povećanim su rizikom za zarazu. Brojna klinička istraživanja dokazala su sigurnost i učinkovitost PrEP-a koja iznosi više od 90%, ako se redovito uzima. PrEP je dostupan u Hrvatskoj od rujna 2018. i do sada se provodio samo u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. S obzirom na potrebu unapređenja prevencije HIV bolesti i osiguravanja lakšeg pristupa novim metodama prevencije, u Klinici za infektivne bolesti KBC Rijeka uvodi se PrEP-a antiretrovirusnim lijekovima. Važno je naglasiti da PrEP nije apsolutna zaštita protiv infekcije HIV-om, ali s odgovornim spolnim ponašanjem, ranim otkrivanjem i liječenjem oboljelih od HIV-a predstavlja neobično važnu kariku u zaustavljanju pandemije HIV-a.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.