Ostalo

Hiperbarična oksigenoterapija i regeneracija sportaša

Objavljeno 28.09.2022.

KBC Rijeka

Zavod za podvodnu i hiperbaričnu medicinu KBC Rijeka, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma Thalassotherapia Opatija i Medicinski fakultet u Rijeci u suradnji s Hrvatskim plivačkim savezom (HPS) od 19. do 30. rujna provode znanstveno istraživanje koje ima za cilj istražiti utjecaj hiperbarične oksigenoterapije na regeneraciju sportaša tijekom bazičnih priprema.
Hiperbarična oksigenoterapija i regeneracija sportaša
 

U istraživanju koje se provodi u barokomori riječkog KBC-a sudjeluje 16 vrhunskih sportaša, članova seniorske i juniorske plivačke reprezentacije Hrvatske, od kojih će njih osam proći terapiju hiperbaričnim kisikom, a kontrolna skupina od drugih osam sportaša ulazit će u barokomoru pod drugačijim protokolom (placebo).

Podaci potrebni za istraživanje prikupljaju se na dnevnoj bazi. Prema riječima voditelja istraživanja doc. dr. Igora Barkovića, "cilj cjelokupnog projekta je utvrditi utjecaj hiperbarične terapije kisikom na regeneraciju sportaša i bolje razumijevanje akutnih mehanizama prilagodbe treningu te utjecaj na zdravlje sportaša".

Kako bi se procijenio utjecaj hiperbarične oksigenoterapije, sudionici će prije i poslije provedenog ciklusa terapije tijekom dva tjedna biti kardiopulmonalno testirani u naporu, redovito će im biti uzorkovana krv radi praćenja različitih markera, ispunjavat će upitnike o subjektivnom poboljšanju stanja te o kvaliteti spavanja, a tijekom cijelog istraživanja će i nositi senzore za kontinuirano mjerenje glukoze. Svi se postupci provode uz minimalno invazivni utjecaj na sportašev trenažni program.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.