Ostalo

Obilježavanje Svjetskog dana srca u KBC Rijeka

Objavljeno 29.09.2022.

KBC Rijeka

KBC Rijeka Svjetski dan srca 29. rujna obilježava akcijom podizanja svijesti o važnosti smanjenja unosa soli u prehrani.
Obilježavanje Svjetskog dana srca u KBC Rijeka
 

Svjetski dan srca je prilika za podizanje svijesti o opasnosti bolesti srca koje su često prisutne dulje vrijeme prije pojave simptoma i koje se velikim dijelom mogu prevenirati.

Uz aktivnosti Hrvatskog kardiološkog društva na nacionalnoj razini, KBC Rijeka ove godine provodi akciju usmjerenu smanjenju unosa soli u prehrani s obzirom na to da je sol jedan od vodećih uzroka visokog krvnog tlaka, a on je u središtu rizika za razvoj bolesti srca i krvnih žila.

U obilježavanju Svjetskog dana srca, u suradnji s nutricionistima u Bolničkoj kuhinji svim bolesnicima u KBC Rijeka će biti ponuđen pomno osmišljen mediteranski jelovnik kao preporučeni način prehrane pri prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Poseban je naglasak stavljen na promociju zdravih i potpuno prirodnih mediteranskih začina kao dodataka jelu koji mogu pridonijeti prilagodbi u usvajanju manjeg unosa kuhinjske soli.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kardiovaskularni su problemi u Republici Hrvatskoj vodeća skupina bolesti i razlog prijama u bolnicu te predstavljaju veliko financijsko opterećenje za zdravstveni sustav i društvo u cjelini.

One predstavljaju veliki javnozdravstveni problem i najčešći su uzrok smrti u Europi.

Odgovorne za 2,2 milijuna smrti u žena te 1,9 milijuna smrti u muškaraca, odnosno 47% svih smrti kod žena te 39% kod muškaraca.

Suprotno često uvriježenom mišljenju kako žene pretežno umiru od zloćudnih bolesti, po dostupnim znanstvenim podacima svaka druga žena umire od bolesti srca i krvnih žila, a svaka sedma od karcinoma dojke.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.