Ostalo

Reformski zdravstveni zakoni do kraja godine?

Objavljeno 03.10.2022.

Ministarstvo zdravstva

U Ministarstvu zdravstva očekuju da će zakonske izmjene ključne za reformu zdravstva stupiti na snagu početkom iduće godine.
Reformski zdravstveni zakoni do kraja godine?
 

Očekivalo se da će izmjene biti upućene u saborsku proceduru prije ljetne stanke, no one još nisu ni u e-savjetovanju.

Neke od izmjena će biti uvjet za dodjelu europskog novca, npr. objedinjavanje vlasništva nad bolnicama kojima bi svima ubuduće vlasnik trebala biti država.

Reforma će obuhvatiti jačanje uloge domova zdravlja, a predviđeno je smanjivanje njihova broja sa 49 na 23.

Svaka bi županija trebala imati jedan dom zdravlja, a Grad Zagreb najmanje tri.

Predviđeno je i širenje djelatnosti domova zdravlja koji bi pružali veću mogućnost specijalističkih pregleda.

Očekuje se da će se u domovima zdravlja posljedično zaposliti više specijalista ili da će se sklapati ugovori s bolnicama o radu njihovih specijalista.

Najavljuje se i reorganizacija bolnica, daljnje objedinjavanje javne nabave, revizija lista lijekova HZZO-a te novi model ugovaranja i plaćanja zdravstvenih ustanova.

Planirana je i izrada strateškog okvira razvoja ljudskih resursa, aktivno upravljanje specijalizacijama, kao i regulacija rada između javnog i privatnog zdravstvenog sustava.

Uz ravnatelja, njegove zamjenike i pomoćnike, u privatnoj praksi ubuduće ne bi smjeli raditi ni predstojnici klinika, kliničkih zavoda kao ni pročelnici bilo koje službe neke zdravstvene ustanove.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.