Treća dob

Obilježen Svjetski dan osteoporoze

Objavljeno 21.10.2022.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Svjetski dan osteoporoze se svake godine obilježava 20. listopada.
Obilježen Svjetski dan osteoporoze
 

Osteoporoza je progresivna metabolička bolest koja uzrokuje poremećaj strukture kosti i gubitak koštane mase, što rezultira krhkim kostima i povećanim rizikom od prijeloma. Jedna je od takozvanih "nevidljivih" bolesti, jer do simptoma i posljedica dolazi kad je već u uznapredovalom stadiju.

Bolest se razvija kroz nekoliko godina, a najčešće se dijagnosticira tek nakon prijeloma. Procjenjuje se da će jedna od 3 žene i jedan od 5 muškaraca starijih od 50 godina doživjeti prijelom kosti uslijed osteoporoze. Sa starenjem stanovništva očekuje se da će osteoporoza, već sada vrlo učestalo stanje, postati još značajniji javnozdravstveni problem.

Čimbenici rizika:
-ženski spol
-starenje
-pozitivna obiteljska anamneza (obiteljska predispozicija)
-nedostatak estrogena
-manjak D vitamina
-nedovoljan unos kalcija
-vrlo niska tjelesna masa (BMI<19)
-pušenje
-prekomjerna konzumacija alkohola
-nedostatna tjelesna aktivnost
-centralni tip pretilosti
-hiperparatireoidizam
-dijabetes tip 1 i tip 2
-reumatoidni artritis
-malapsorpcija hranjivih tvari, primjerice kod celijakije ili Crohnove bolesti
-određeni lijekovi, kao što su primjerice dugotrajno liječenje kortikosteroidima

Osteoporoza češće zahvaća žene nego muškarce. Razlog tome je pad izlučivanja ženskog spolnog hormona estrogena u razdoblju postmenopauze.

Općeprihvaćena metoda za dijagnostiku osteoporoze je denzitometrija, odnosno mjerenje gustoće kostiju. Denzitometrija se preporučuje ženama starijim od 65 godina, ženama u menopauzi s rizičnim čimbenicima i osobama koje su doživjele frakturu nakon manje traume, najčešće pada, te muškarcima u dobi od 70 godina ili prije ovisno o rizicima.

Simptomi
-bol u leđima (odmah nakon prijeloma kralješka bol je oštra i nagla, ali kroz vrijeme postaje tupa)
-smanjenje tjelesne visine (odjednom preduge nogavice hlača)
-stvaranje grbe (uzrokovano kolabiranim kralješkom)
-prijelom kosti nakon manje traume

U Hrvatskoj je u 2021. godini u djelatnosti opće/obiteljske medicine zabilježeno skoro 96250 osoba s dijagnozom osteoporoze.

Kod osoba s osteoporozom do prijeloma kosti može doći već i kod najmanjih trauma, kao što su udarac u namještaj, saginjanje ili kihanje. Najčešće dolazi do kompresivnih prijeloma kralježaka, prijeloma vrata bedrene kosti i prijeloma distalne podlaktice. Prijelomi vrata bedrene kosti, odnosno kuka, vodeći su uzrok invalidnosti kod osoba starije životne dobi te najčešći uzrok smrti uzrokovan ozljedama u dobnoj skupini starijih od 65 godina. Prijelom kuka nastaje najčešće kao posljedica pada. Dovode do smanjenja mobilnosti, neovisnosti i produktivnosti.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.