Muško zdravlje

Hrvatska liga protiv raka obilježava Movember

Objavljeno 09.11.2022.

Hrvatska liga protiv raka

Mjesec studeni je posvećen prevenciji tzv. muških karcinoma, pa Hrvatska liga protiv raka još jednom naglašava važnost preventivnih pregleda za rak prostate i rak testisa.
Hrvatska liga protiv raka obilježava Movember
 

Iako se karcinom prostate uglavnom otkriva gotovo isključivo kod muškaraca starijih od 50 godina, preventivne preglede (PSA, pregled urologa i ultrazvuk) bi trebalo početi već sa 40-45 godina kod muškaraca koji su imali muškog srodnika sa rakom prostate odnosno s 45-50 godina kod onih koji nemaju oboljelih u obitelji.

Rak prostate ne daje nikakve simptome u početnim stadijima bolesti.

Karcinome testisa se najčešće otkriva kod muškaraca u dobi 18-40 godina, te stoga nikada nije prerano za preventivni pregled kod urologa i ultrazvuk testisa.

Osim toga, redovni (mjesečni) samopregledi testisa bi trebali biti dio rutine a u slučaju novonastale nepravilnosti (kvržice koja ne mora biti bolna, otvrdnuća ili druge promjene na testisima) valja otići na pregled urologa i ultrazvuk testisa.

U slučaju sumnje na tumor će biti potrebno obaviti i krvne markere.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.