Tjelovježba

Svjetski dan trčanja 13.11.

Objavljeno 10.11.2022.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Svjetski dan trčanja, koji se održava svake godine u nedjelju koja je najbliže 8. studenome, globalna je proslava trčanja koja potiče na kretanje baš svih bez obzira na dob, spol, građu i financijske mogućnosti.
Svjetski dan trčanja 13.11.
 

Obilježavanje Svjetskog dana trčanja (World Run Day) pokrenuo je strastveni trkač s Long Islanda (NY), Bill McDermott, a datum održavanja događaja posvetio je svom bratu koji je poginuo 8. studenog u automobilskoj nesreći.

McDermott je tako pozvao putem interneta sve trkače na svijetu da podrže njegovu inicijativu i organiziraju grupno trčanje u svom okruženju.

Oko 40 trkača iz Long Beacha i 60 iz raznih mjesta širom svijeta se 1999. godine uključilo u njegovu manifestaciju te se otada obilježava Svjetski dan trčanja.

Na ovaj dan trkači diljem svijeta dijele svoju strast prema životnom stilu koji je jedan od najboljih i najjednostavnijih načina da ostanete u formi.

Koristi trčanja su mnogostruke: od prevencije pretilosti, bolesti srca, visokog krvnog tlaka, dijabetesa tipa 2, smanjenje rizika od srčanog udara, povećanje kardiorespiratornog kapaciteta, poboljšanje cirkulacije i funkcije cijeloga organizma, promicanje zdravih stilova života do pomoći pri reduciranju loših i nezdravih navika kao što su pušenje, prekomjerno konzumiranje alkohola i druge ovisnosti.

Pozitivne tjelesne promjene koje se događaju uslijed redovitog trčanja utječu i na poboljšanje kvalitete sna, raspoloženja, koncentracije, smanjenje tjeskobe i stresa te na zadovoljstvo pojedinca samim sobom i povećanje samopouzdanja.

Svjetski dan trčanja proslava je fizičke aktivnosti koja potiče ljude sve dobi da budu aktivni i redovno se kreću.

Nije važno koliko brzo trčite ili koliko kilometara prelazite, važno je sudjelovati, zabaviti se i poboljšati vlastito zdravlje.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.