Ostalo

Bez jednogodišnjeg staža u primarnoj za mlade liječnike

Objavljeno 12.11.2022.

Ministarstvo zdravstva

Ministarstvo zdravstva je odlučilo kako jednogodišnji staž u primarnoj zdravstvenoj zaštiti neće biti obaveza nakon završenog studija medicine.
Bez jednogodišnjeg staža u primarnoj za mlade liječnike
 

Ovaj prijedlog je izazvao velikog nezadovoljstvo među studentima i mladim liječnicima.

Iz Ministarstva zdravstva je najavljeno i kako će se unaprijediti sustav specijalističkog usavršavanja, a mladi liječnici radit će pod nadzorom i za veće plaće, ne nužno u primarnoj zaštiti.

Poduzet će se niz stimulativnih mjera kako bi ih se privuklo u specijalizacije na manje atraktivnim područjima.

Odustalo se i od toga da pet godina rada u domu zdravlja bude uvjet za otvaranje privatne prakse.

Uvjet će i dalje biti godina dana rada u domu zdravlja za one koji žele otvoriti privatnu praksu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Kao jedna od novina najavljeno je i da će pacijenti imati mogućnost ocjenjivati zdravstvenu uslugu koju su primili.

Radi se i na uspostavi registra pružatelja zdravstvenih usluga i smanjenju lista čekanja.

Zadržava se i prijedlog da svaka županija ima po jedan dom zdravlja, koji će moći imati i svoje podružnice ukoliko se radi i otocima ili drugim zahtjevnim geografskim situacijama.

Domovi zdravlja značajno će proširiti djelatnosti, trebali bi dobiti psihološke, logopedske i druge specijalističke usluge.

Iako se predlagalo da svaka županija ima samo jednu opću bolnicu, to neće biti obaveza.

Zakoni o zdravstvenoj zaštiti i obveznom zdravstvenom osiguranju, o kojima je javna rasprava završila u utorak, će biti upućena u dva saborska čitanja, a njihovo se donošenje očekuje krajem ove ili početkom iduće godine.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.