Muško zdravlje

Akcija Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate

Objavljeno 14.11.2022.

Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostate

U sklopu akcije "Svi za njega" Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostate je pozvalo muškarce na preventivne preglede usmjerene na rano otkrivanje tog sijela raka.
Akcija Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate
 

Stručnjaci naglašavaju kako se u ranoj fazi otkrivanja ta bolest može izliječiti u 90% slučajeva.

Hrvatska godišnje bilježi oko 2800 oboljelih, više od 800 umrlih i gotovo 600 neotkrivenih slučajeva koji značajno povećavaju smrtnost.

Rak prostate najčešće napada muškarce u dobi iznad 50 godina, u početnoj fazi nema simptoma, zbog čega se otežano otkriva, a simptomi se javljaju tek nakon što se rak proširi.

Riječ je o drugom najčešćem obliku raka u Hrvatskoj.

Muškarci bi na preventivne preglede trebali krenuti nakon pedesete godine, a oni koji u obitelji imaju oboljele i ranije.

Stručnjaci ističu da se kombinacijom ranog otkrivanja bolesti i široke dostupnosti suvremenih terapija može produljiti život pacijenata i pozitivno utjecati na nepovoljne brojke smrtnosti.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.