Ostalo

Obilježen dan sjećanja na žrtve prometnih nesreća

Objavljeno 22.11.2022.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Svjetski dan sjećanja na žrtve prometnih nesreća obilježava se svake treće nedjelje u mjesecu studenom.
Obilježen dan sjećanja na žrtve prometnih nesreća
 

Ovogodišnjim sloganom "Zapamti, podrži, djeluj" nastoji se pružiti potpora žrtvama prometnih nesreća i njihovim obiteljima.

Obilježavanjem ovoga dana želi se potaknuti društvo na odgovornije ponašanje u prometu i poštivanje i razvoj prometne kulture, a vladajuće na ulaganje u prometnu infrastrukturu i dobru legislativu kako bi se smanjio broj stradalih.

Ovogodišnjim Svjetskim danom sjećanja na žrtve prometnih nesreća nastoji se naglasiti važnost pravde, odnosno zakona koji reguliraju sigurnost na cestama te čitavog procesa istrage prometnih nesreća.

Istrage i sve povezane pravne radnje trebaju se provoditi ozbiljno, pošteno i dosljedno, odnosno onako kako zaslužuju i priželjkuju žrtve prometnih nesreća koje su ozlijeđene ili imaju poginulog člana obitelji uslijed nečijeg kršenja zakona ili nemara.

U svijetu godišnje u prometnim nesrećama smrtno strada više od milijun ljudi, a upravo su prometne nesreće vodeći uzrok smrti u dobi od 5 do 29 godina.

U 2021. godini u prometnim nesrećama život su izgubile 343 osobe (stopa 8.8/100000), pokazuju podaci Hrvatskog zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Prema statističkom izvješću MUP-a, u 2021. godini evidentirane su 31.453 prometne nesreće, što je 20,6% više odnosu na podatke za isto razdoblje prethodne godine.

Veliki se broj prometnih nesreća i ozljeda može spriječiti.

Sudionici u prometu trebaju se pridržavati svih pravila sigurnosnog ponašanja u prometu kako bi se izbjegli neželjeni događaji.

Od velike je važnosti primjena sigurnosnog pojasa, zaštitne kacige, pridržavanje propisane brzine, izbjegavanje konzumacije alkohola i droga te izbjegavanje korištenja mobilnih uređaja prilikom vožnje.

U Hrvatskoj se od 1994. godine provodi Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa, a u tijeku je provedba programa za razdoblje od 2021. do 2030. godine.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.