Ostalo

Program prevencije HIV/AIDS-a u Hrvatskoj

Objavljeno 29.11.2022.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U Hrvatskoj se HIV/AIDS tijekom 37 godina od pojave prvih slučajeva (1985.) zadržava na niskoj razini, jednoj od najnižih u Europi, zahvaljujući kontinuiranoj i sustavnoj primjeni cijelog skupa mjera prevencije, dijagnostike i liječenja.
Program prevencije HIV/AIDS-a u Hrvatskoj
 

Aktivnosti koje se u zemlji provode imaju za cilj održati povoljnu epidemiološku situaciju, te unaprijediti skrb za zaražene osobe i osobe u povećanom riziku za infekciju, sukladno globalnim ciljevima 95 % – 95 % – 95 %. Hrvatski nacionalni program za prevenciju HIV/AIDS-a obuhvaća medicinske, javnozdravstvene i obrazovne mjere, mjere destigmatizacije oboljelih, uzimajući u obzir važnost suradnje različitih partnera, uključujući organizacije civilnog društva, kako bi se uspostavilo koordinirano i sinergističko djelovanje svih dijelova društva u suzbijanju i sprječavanju HIV-a/AIDS-a.

Testiranje i rano otkrivanje infekcije je važna preventivna mjera, kako za individualno liječenje, tako i za sprječavanje širenja infekcije odnosno smanjenje broja novooboljelih osoba. Liječenje koje se započne rano je uspješnije. U Hrvatskoj je na petnaestak lokacija dostupno dobrovoljno savjetovanje i testiranje na HIV u zavodima za javno zdravstvo te u zajednici, kao nadogradnja zdravstvenom sustavu, gdje se osobe koje su u većem riziku zaraze HIV-om ili koje žele provjeriti HIV status mogu anonimno i besplatno testirati.

Liječenje oboljelih od HIV infekcije antiretrovirusnom terapijom, koja je dostupna od 1997. godine, je prema pokazateljima ishoda liječenja te uključivanja i zadržavanja u skrbi uspješno, čime se poboljšava prognoza i kvaliteta života oboljelih te doprinosi sprečavanju širenja infekcije HIV-om. No, još je uvijek nepovoljno to što se dio zaraza HIV-om (oko 50%) otkrije u kasnom stadiju HIV infekcije.

Važna poruka temeljena na medicinskim dokazima je Nemjerljivo=Nezarazno (N=N), koja znači da osobe koje žive s HIV-om i redovito uzimaju lijekove te imaju nemjerljivu razinu virusa ne mogu prenijeti HIV svojim seksualnim partnerima.

U današnje vrijeme je infekcija HIV-om postala kronična bolest s kojom je moguće živjeti, raditi i planirati budućnost zahvaljujući napretku medicinske znanosti, razvoju lijekova i društvenom pristupu oboljelima.

S obzirom na put prijenosa, dosadašnje iskustvo je pokazalo da je prevenciju infekcije HIV-om najbolje provoditi u kontekstu zaštite spolnog zdravlja odnosno objedinjujući prevenciju svih učestalih spolno prenosivih infekcija uz edukaciju o izbjegavanju rizičnih ponašanja i primjeni zaštitnih ponašanja.

Očuvanje zdravlja i prevencija bolesti započinje znanjem. No stečeno znanje treba primjenjivati i aktivno pristupiti zaštiti zdravlja.

Stoga je ove godine naglasak nacionalne kampanje na važnosti primjene znanja u zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja uz promociju brojnih "alata" i usluga koje pomažu u informiranju i stjecanju znanja te njegovoj primjeni odnosno prakticiranju protektivnog ponašanja i korištenju preventivnih usluga.

Javnozdravstvena kampanja "Volim zdravlje" koja se provodi u sklopu istoimenog projekta koji financira Europski socijalni fond u središte stavlja primjenu znanja. Kampanjom se promoviraju edukativno informativni materijali i usluge koji pomažu u informiranju i stjecanju znanja o prevenciji infekcije HIV-om i drugih spolno prenosivih infekcija te zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja, a uključuju interaktivne alate poput kvizova, kalkulatora rizika, mogućnosti postavljanja pitanja stručnjacima te edukativne članke o cijepljenju, načinima zaštite, testiranju, liječenju, psihosocijalnoj podršci oboljelima i slično:

Volim zdravlje - portal za edukaciju i informiranje zdravstvenih djelatnika, drugih stručnjaka kao i zainteresiranih laika (e-učenje - online tečajevi, stručni zdravstveni članci, promocija zdravlja i prevencija bolesti, savjetovališta i centri za testiranje, podrška oboljelima)

BRUTALKA - enciklopedija o spolnom zdravlju koja na sveobuhvatan način obrađuje teme o zaštiti spolnog zdravlja za mlade i sadrži brutalno otvorene edukativne i stručne informacije o spolnom zdravlju

SPOLNO ZDRAVLJE - mobilna aplikacija s interaktivnim alatima - kalkulator rizika, pitaj stručnjaka, tražilica zdravstvenih usluga i brojni edukativni i informativni sadržaji

Centri za savjetovanje i testiranje - centri za anonimno i besplatno testiranje na HIV, hepatitis B i C, te neke spolno prenosive infekcije (sifilis, gonoreja, klamidijska infekcija) te savjetovanje o zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja uz pružanje pomoći kod upućivanja na daljnje pretrage i preglede, povezivanja sa sustavom skrbi i liječenja te pružanje psihosocijalne podrške.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.