Mladi

Djeca, adolescenti i energetska pića

Objavljeno 30.12.2022.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Energetska pića su bezalkoholna pića koja zbog svojih sastojaka mogu trenutno povećati količinu energije u tijelu, održati i povećati budnost i tjelesnu izdržljivost.
Djeca, adolescenti i energetska pića
 

Svoju moć energetska pića duguju svojim sastojcima:
Kofein je glavni sastojak svih energetskih pića. Kofein je najpopularniji prirodni stimulans. Prihvatljiva dnevna doza je oko 3mg/kg tjelesne težine. Energetska pića sadrže oko 80mg kofeina/250 ml.
Efedrin je stimulans sadržan u kineskoj biljci Ma Huang (efedra). Ubrzava metabolizam i potrošnju masti. Štetni učinci su povišen krvni tlak, ubrzanje srčanog ritma, dehidracija, nesanica i dr. Zbog opasnosti po zdravlje efedrin je zabranjen, ali ga se još uvijek može naći u pojedinim energetskim napitcima.
guarana je južnoamerička biljka koja sadrži guaranin, prirodni stimulans vrlo sličan kofeinu.
Taurin je neesencijalna amiokselina koju ljudski organizam prirodno proizvodi. Energetska pića sadrže njegovu sintetičku varijantu. U nekim je skandinavskim zemljama upotreba taurina zabranjena zbog povezanosti s nekoliko smrtnih slučajeva.
Glukuronolakton je prirodni metabolit ugljikohidrata koji nastaje razgradnjom glukoze. Prekomjerni unos povezuje se sa štetnim promjenama na bubrezima,
Šećeri - oko 5 žličica šećera /250 ml.
Vitamini B-skupine - djeluju kao ubrzivači kemijskih procesa u tijelu.

Kod odraslih zdravih osoba umjerena konzumacija ovih pića nema posebno štetnih posljedica. Međutim, kad su djeca i adolescenti u pitanju, situacija je sasvim drugačija. Mlade osobe nemaju nikakve potrebe za ovim sastojcima. Uz to, djeca i mladi ih često konzumiraju neumjereno. Nije rijetkost da ih miješaju s alkoholom, što značajno povećava rizike za zdravlje.

Nekoliko vrlo teških slučajeva (smrt 13-godišnjeg dječaka, moždani udar kod 12-godišnjaka i 14-godišnjakinje) izazvalo je, s pravom, pojačanu pozornost stručnjaka. Oni traže zabranu prodaje energetskih pića osobama mlađim od 18 godina. Svoje zahtjeve potkrepljuju i rezultatima nekih anketa među učenicima koji govore u prilog zabrani. U Varaždinskoj županiji 65% učenika osnovnih i 85% učenika srednjih škola izjavljuje da konzumira energetska pića. Oko petina osmoškolaca i gotovo trećina srednjoškolaca navodi da je imalo smetnje prilikom konzumacije (stezanje u prsima, ubrzanje srčanog ritma, nemir).

Anketa među učenicima jedne srednje škole u Županji dala je također zabrinjavajuće rezultate: gotovo 97% učenika te škole konzumiralo je energetska pića, a čak 61% ih je miješalo s alkoholom.

Poseban problem predstavlja dostupnost ovih pića, kao i njihova cijena (većina ih je jeftinija od jednog sladoleda). Roditelji često i ne znaju konzumiraju li njihova djeca ova pića, a mnogi od njih nisu sasvim svjesni rizika.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.