Mladi

Projekt PERCH za eliminaciju raka vrata maternice

Objavljeno 22.01.2023.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Joint Action projekt PERCH (PartnERship to Contrast HPV) je dio napora Europske komisije u području kontrole zloćudnih bolesti.
Projekt PERCH za eliminaciju raka vrata maternice
 

Cilj u sklopu trećeg stupa navedene inicijative je i eliminacija raka vrata maternice i drugih oblika raka uzrokovanih infekcijom HPV-om.

Neizostavan korak do tog cilja je do 2030. godine cijepljenje više od 90% djevojčica u dobi do 15 godina cjepivom protiv HPV-a, kao i značajno povećanje broja cijepljenih dječaka.
Osnovni cilj PERCH projekta je podržati zemlje u dostizanju tog cilja.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo sudjeluje u svim radnim paketima.

Voditeljica projekta ispred Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. Irena Barišić, istaknula je da je Hrvatska od školske godine 2015./2016. uvela cijepljenje protiv HPV-a u nadležnosti liječnika školske medicine, a u međuvremenu je postignuto gotovo trostruko povećanje procijepljenosti protiv HPV-a.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.