Ostalo

Većina odraslih u Europi ima višak kilograma

Objavljeno 25.01.2023.

Reuters

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuju kako 59% odraslih osoba u Europi ima povišenu tjelesnu masu ili je pretilo.
Većina odraslih u Europi ima višak kilograma
 

Višak kilograma ima 63% muškaraca i 54% žena.

Kod djece u dobi između 7 i 9 godina, 29% dječaka ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretilo, a kod djevojčica taj udio je 27%.

Uz to, 8% djece mlađe od 5 godina ima prekomjernu tjelesnu masu.

Među adolescentima taj se udio penje na 25%.

Inicijalni podaci sugeriraju kako je pretilost među djecom i adolescentima u porastu zbog pandemije.

Pretilost može dovesti do raka, kroničnih respiratornih bolesti poput astme, moždanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti, problema s jetrom i bubrezima, bolova u leđima i psihičkih problema.

Procjene ukazuju na to da su prekomjerna tjelesna masa i pretilost trenutno četvrti najčešći čimbenik rizika za nezarazne bolesti u Europi.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.