Ostalo

Pretilost peti najčešći uzrok smrti

Objavljeno 07.03.2023.

Hrvatska liga za hipertenziju

Hrvatska liga za hipertenziju je proteklog tjedna u povodu Svjetskog dana debljine upozorila kako pretilost i prekomjerna tjelesna težina mogu skratiti život za deset godina te predstavljaju peti najčešći uzrok smrti u svijetu.
Pretilost peti najčešći uzrok smrti
 

Prema posljednjim rezultatima Europske zdravstvene ankete (EHIS), u Hrvatskoj svaka druga odrasla osoba ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu.

Debljina je kronična bolest koju se može uspješno liječiti, ali u slučaju neliječenja može ostaviti velike posljedice na zdravlje i život.

Kao posljedice pretilosti, stručnjaci najčešće izdvajaju obolijevanje od dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i određenih oblika karcinoma.

Liječenje debljine zahtijeva multidisciplinaran pristup, uključenost dijabetologa, kardiologa, psihologa i trenera specijaliziranih upravo za osobe s prekomjernom težinom.

Stručnjaci ističu i važnost komunikacije i pravog pristupa osobi koja boluje od pretilosti kako bi se pacijent suočio i prihvatio dijagnozu.

Osvještavanje problema prekomjerne težine prvi je u nizu događaja projekta "Lov na tihog ubojicu" kojim se želi osvijestiti javnost o povišenom krvnom tlaku, tj. arterijskoj hipertenziji koja je već dugi niz godina "ubojica broj 1".

Hipertenzija je glavni čimbenik rizika za kardiovaskularni, cerebrovaskularni i bubrežni pobol i smrtnost.

Njezina je prevalencija u porastu, a najčešće je posljedica nezdravog načina života, ističe Hrvatska liga za hipertenziju.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.